February 2021 | NaSa

Depression adalah haram...??

in , , by NaSa, February 13, 2021
Assalamualaikum

Semalam kan, lepas penat-penat berperang dengan periuk belanga di dapur, saja la skrol twitter sekejap sebelum Isyak tu. Dengan harapan ada la tweet kelakar-kelakar daripada mutuals di situ buat hiburan hati yang penat ni kan. Sekali masa skrol tu, aku terjumpa tweet membebel pasal gambar ni pula.
I was like..."Excuse me???"
Beginilah fenomena bila kita gunakan media sosial ya. Ada waktu kita belajar ilmu baru yang kita tak pernah tahu. Ada juga waktu yang buat kita rasa nak jadi pembuli siber sebab kebodohan sesetengah orang yang tidak dibuat-buat huhu.
Assalamualaikum

Suatu soalan cepumas kepada para pembaca:
Pernahkah anda alami fenomena di mana tak ada angin tak ada ribut, tiba-tiba nilai kredit dalam nombor telefon anda berkurang?

Aku rasa majoriti pengguna nombor prepaid pernah alami benda ni kan. Pastu meroyan sebab baru je topap, duit dah jadi sikit balik. Padahal baru plan nak call orang atau nak beli data internet. Tak kira la orang tu kerja ada gaji duit banyak atau student sengkek macam aku ni, rasanya semua akan hangin je kan bila duit tiba-tiba lenyap macam tu je. Sebab duit kita kot.
Assalamualaikum

Tekan banner untuk join 😁

Sebelum tidur, sempat lagi ni join suatu segmen yang dianjurkan oleh Cik Nadyya untuk memeriahkan pencarian bloglist beliau hehe.

Dijemput join semua sebelum segmen berakhir pada 28 Februari nanti. Sambil tu boleh juga jalan-jalan blogwalk ke site kawan-kawan lain kan 😊

[REPUBLISH] Giveaway by ejulz & atiehilmi

by NaSa, February 12, 2021
Assalamualaikum


Dua tiga hari kebelakangan ni aku agak banyak blogwalking sana sini cari kenalan blogger baru, kot le ada yang nak kenal dengan aku kan hehe. Sementelah aku agak dalam fasa gloomy sekarang (benda biasa every few months).

Takde la depressed teruk ke apa. Tapi perasaan nak withdraw dari dunia nyata tu agak ketara sikit. Nak main media sosial malas, nak komunikasi dengan orang sebenar pun malas, nak buat hobi aku sendiri pun malas, takde mood. Jadi, membaca dan menulis di blog ni escapism terakhir aku untuk still berinteraksi dengan seseorang tapi tanpa anxiety yang teruk eheh.

Pengalaman Kena Scam dalam Shopee

in , by NaSa, February 11, 2021
Assalamualaikum

**Ini adalah sebuah kisah tauladan. Gara-gara curiosity, mampus kucing seorang (aku le tu) hehe

Kisah terjadi masa musim jualan murah 11.11 tahun 2020 yang lalu. Nak dijadikan cerita, masa tu laptop aku sedang mengalami fasa kurang ruang simpanan (storage) yang agak kronik. Daripada 1TB yang ada lepas tukar internal HDD tahun 2018 dulu, aku cuma ada baki 200GB lebih sahaja. Nampak macam banyak, tapi untuk laptop yang dah berusia lebih 7 tahun ni, tu tak cukup ya.

[REPUBLISH] thes's Love Giveaway

in , , by NaSa, February 09, 2021
Assalamualaikum

Click on banner to join :D

Bismillah.

Joining another giveaway segment since i have plenty of free time so why not hehe

Giveaway kali ini dianjurkan oleh sis Suraya in her blog itsthesuraya dan akan berlangsung sehingga 28 Februari 2021. Hadiah yang menanti peserta bertuah tu macam comel je tau sebab akan dapat keychain resin berbentuk alphabet dan juga bookmarks. 
Assalamualaikum

A little wranting (writing + ranting) hehe

2-3 hari yang lepas, di twitter ada kecoh pasal satu screenshot ni yang diperolehi dari Facebook page bernama UMP Confessions, suatu page yang khusus untuk pos confessions atau nama melayunya, "pengakuan". Aku ingatkan Universiti Putra Malaysia (UPM) tapi susunan huruf tu lain dan lepas google, oh Universiti Malaysia Pahang rupanya. Em tak reti membaca dah aku haha

[REPUBLISH] Giveaway Sii Nurul

in , , by NaSa, February 08, 2021
Assalamualaikum


Bismillahirrahmanirrahim...

Ni segmen pertama tahun 2021 yang aku akan join sebagai tanda sokongan kepada rakan blogger Saudari Nurul hehe. Kalau check senarai entri aku, boleh tengok yang aku memang jarang sikit join segmen kan. Almaklum ada kekangan sikit nak aktif dalam blogging dan nak blogwalk jengah blog kawan-kawan blogger. Sebabnya takde internet di rumah kecuali mobile data yang agak terhad.
Assalamualaikum
Haa nampak sedap tak? Nampak sedap tak?
Memandangkan cuti semester dah bermula, maka aktiviti masak-masak dan menjahanamkan dapur mama pun agak rancak la nak bermula sebab banyak masa lapang kan 😇

For the first part untuk cuti ni, aku balun buat donat dulu. Alang-alang haritu aku nampak sape entah share gambar donat gebu-gebas di twitter. Terliur aku. Tapi nak beli takde duit. Pastu kalau beli pun belum tentu sedap dan berbaloi dengan harga kan. Baik buat sendiri lagi puas hati. Aku pun dah belajar buat donat sejak 2014 kot. Reti aih aku uli doh sendiri hehe

Dan Semester 5 Pun Berakhir...

in , , , by NaSa, February 04, 2021
Assalamualaikum

SELAMAT TAHUN BARU 2021!!! Walaupun kita dah masuk bulan Februari 😂😂

Dalam tengah-tengah kalut pandemik kobid nainting ni, Alhamdulillah selamat juga satu semester pembelajaran atas talian ni berakhir. Tapi selamat tak berapa selamat juga la. Nak perabih satu sem ni rasa serupa nak drop semua benda nak tidur tak bangun-bangun dah. Pebende entah la aku buat satu sem ni. Rasa serupa bercakap dengan dinding je banyak daripada belajar lol
© NaSa · THEME BY WATDESIGNEXPRESS