2022 | NaSa

Juadah Jumaat: Bubur Jagung

in , by NaSa, November 11, 2022
Assalamualaikum

Yahh apa khabar, temen-temen?

Lama pulak takde tebeng gambar makanan Jumaat kat sini. Sebab sejak baby lahir tu, hujung minggu mama abah takde masa nak masak fancy-fancy dah. Ralit tengok cucu. Lagipun awal-awal kan baby meragam lain macam sikit.  Mak nye pulak tak biasa lagi. Atuk nenek la uruskan.
Assalamualaikum

Dekat sebulan dah tempat aku ni main hujan rintik-rintik, air bergelora, Nona bangun pagi, tarik selimut tidur balik sebab sejuk. Tu pun mujur hujan je setakat ni. Belum ada lagi kejadian banjir macam di beberapa negeri. Harapnya kalau banjir kat sini pun, tak teruk la. Kan nak pergi mengundi 👀

Lahirnya anak saudara yang ketujuh

in , by NaSa, October 28, 2022
Assalamualaikum

Lama betul tak sempat jenguk blog. Tak sempat nak menaip ye walaupun dah banyak stok tajuk yang aku plan nak tulis. Sebabnya...tengok tajuk tu la. Fruit child ketujuh tu dah selamat lahir masa 15 Oktober haritu. Yeay dapat 2 ketul kanak-kanak yang kongsi birthday dengan aku masa bulan 10 🎉

Jejantas rosak, JKR mana JKR?

in , by NaSa, October 12, 2022
Assalamualaikum

Masa balik dari pasar raya dengan abah haritu, jalan menghala ke roundabout tetiba je jem panjang sampai ke depan sekolah Amirah. Buat pertama kalinya, kereta kami terhenti di kawasan bawah jejantas tu. Dan waktu ni la, aku terlintas nak pandang atas dan nampak la jejantas sekolah tu macam...

Makan petang set Western layan ibu mengidam

in , , by NaSa, October 11, 2022
Assalamualaikum

Throwback petang semalam, mak buyung rumah ni dari haritu mengidam nak makan makanan Western. Sebab duedate bersalin minggu ni atau minggu depan kan. Doktor pun pesan kalau nak makan apa-apa tu, elok makan sekarang la. Kot pasni dah start contraction, tak sempat cari kedai dah lol
Assalamualaikum


Sejak kualiti ayam goreng KFC makin merudum sebab asyik bagi ayam saiz puyuh dan harga barang sekarang pun makin naik, dah lama betul ye aku tak teringin pun nak makan KFC. Maleh la bayar mahal-mahal tapi dapat peha ayam besar ibu jari aku je. Besar lagi ayam jual di pasar malam. Murah pun murah.

Dah reti sikit memandu atas jalan raya

by NaSa, October 07, 2022
Assalamualaikum

Iyahh lepas beberapa bulan dapat lesen P, baru nak merasa drive atas jalan raya ye. Siap bawa penumpang lagi. Kelakar pulak rasa. Maka bermulalah fasa hidup saya sebagai driver rumah ni haha

Giveaway Contengan Cuya

in , by NaSa, October 07, 2022
Assalamualaikum

Sampai undangan daripada Cuya haritu, maka jom le kita memenuhi jemputan dan memeriahkan giveaway anjuran Cuya ni. Lagipun dah lama tak nampak cekmek molek sorang ni. Katanya dah terjebak dengan TikTok sebab tu dah jarang menaip haha kemain

Tapi bagus le reti main TikTok. Aku ni nak edit buh perkataan dalam tu pun cemuih. Payah benor 😂


Cuya suruh pilih mana-mana "contengan" dia yang kita berkenan dan aku suka 2 jenis lukisan bawah ni.

Simple je line art semata-mata warna hitam putih tapi detail kat tempat penting tu sampai

Yang ni pun sama line art gitu tapi tambahan warna macam tu lawa.

Kenapa nak menang giveaway ni?


Sebab bulan Oktober ni bulan hari jadi sis jadi teringin la nak dapat hadiah. Cuya pun terer kan buat lukis-lukis ni, siap ada kedai Shopee sendiri. Suka la saya kalau dapat hadiah daripada sifu hehe

Lagipun sedih jugak asyik aku je sambut birthday orang tapi orang tak ingat pun birthday aku 😌

Tarikhnya 28 Oktober tau, kawan-kawan. Jangan lupa wish hahahah

Bercakap pasal melukis, aku kalau lukis manual guna pensil atau berus tak reti tau sebab tangan keras. Tapi kalau guna aplikasi digital, boleh la tekap line daripada gambar sebenar tu. Senang nak undo kalau tak jadi. Cumanya kalau part muka mesti gagal, terutamanya hidung 😂

Satu je la lukisan tekap muka sendiri yang aku berjaya buat dan masih guna sampai sekarang.

Gambar dengan screenshot Hatsuharu dari anime Fruit Basket ✌🏼

Gambar ni masih jadi gambar profile di Twitter ye haha. Pastu aku try lukis gambar lain, renyah sungguh nak edit line, warna, shading semua tu. So sampai sekarang tak lukis dah. Upah orang je la huhu

Alang-alang Cuya ada kedai Shopee sendiri ni, boleh la sama-sama support pasni. Aku nak order ugly potret terkeluar bulu hidung tu satu. Bagi kat kakak aku. Hadiah bersalin sebab baby dia jangka lahir minggu depan 😂 takpun bagi kat adik aku sebab dia annoying. Birthday dia bulan 11. Tunggu la kau 🤭

Siapa nak join sama giveaway ni, ayuh la singgah ke blog Cuya sebelum 19 Oktober ni.

Terima kasih kerana membaca.
Bye dan Assalamualaikum.

Assalamualaikum

Gituu tajuk macam pencinta kopi haha. Tapi kena la dengan musim sekarang kan.

Aku rasa dekat sebulan dah tak jumpa matahari terik ni. Pagi ke petang mendung, malamnya biasa hujan yang kadang meleret sampai ke Subuh. Sejukkk je. Rasa tak nak berpisah dengan comforter. Alhamdulillah jugak sebab dari awal sampai pertengahan tahun haritu, asyik rasa nak terbakar je kan.
Assalamualaikum

Soalan yang macam tak penting, tapi ada tak orang lain yang turut tertanya-tanya pasal perbezaan 2 benda ni? Sebab aku curious betul. Dah la kotak sama, pengeluar sama, bentuk ubat pun sama. Tapi, apa beza antara Pil Chi Kit Teck Aun dan Pil Hong Sah Cap Labu ni? Macam sama je?
Assalamualaikum

Okey so lepas balik dari Pesta Buku Pantai Timur 2022 semalam, kan kami singgah ke McDonald's untuk beli makanan sebab lapar lepas pusing-pusing cari buku tu. Alang-alang ada burger baru keluaran McD tu, aku beli la satu set sebab nampak macam sedap je gambar di poster McD tu.

Sepetang di Pesta Buku Pantai Timur 2022

by NaSa, October 01, 2022
Assalamualaikum

Haritu keputusan peperiksaan di sekolah Amirah dah diumumkan. Alhamdulillah daripada 20+ subjek yang diambil, Amirah berjaya dapat 18A. Secara keseluruhan, dalam kelas tu dia dapat nombor 2.

Juadah Jumaat: Nasi ayam

in , by NaSa, September 30, 2022
Assalamualaikum

Noh rokiahhhh malas betul nak menaip dua tiga menjak ni. Padahal dalam draft tu ada berlambak tajuk cerita dan gambar yang dah disusun cantik-cantik. Takpe la kita buat bekal entri untuk bulan 10 haha
Assalamualaikum

Esok iaitu 25 September 2022 keputusan UPU untuk pelajar lepasan STPM, Diploma, dan setaraf akan dikeluarkan. Maksudnya ada adik-adik yang akan berjaya sambung pelajaran ke peringkat ijazah sarjana muda bermula Oktober ni. Mesti dup dap dup dap kan tunggu keputusan tu.

Dah la lama bebenor keputusan nak keluar. 2 minggu sebelum pendaftaran. Buatpe lelama entah 👀

Juadah Jumaat: Nasi air Kelantan

in , by NaSa, September 23, 2022
Assalamualaikum


Juadah semalam sebenarnya ni. Saja upload harini.

Semalam kebetulan lepas nasi air ni siap hujan ribut pulak membawa ke petang. Sejukkk. Memang laku keras la nasi air ni sebab sedap hirup sup tu panas-panas. Sampai nasi putih biasa tu tak laku sebab malas nak masak lauk lain. Nasi air ni dah ada daging dan ayam dalam sup tu hehe
Assalamualaikum

Jualan murah 9.9 haritu beli apa, kawan-kawan?

Aku beli produk Aik Cheong lagi. Kali ni kotak Variety Pack yang ada 4 perisa minuman dari siri Cafe Art. Rezeki haritu terjumpa seller di Shopee yang ada subsidi shipping lebih banyak dan postage dikira free. Tak perlu la aku bayar RM1.90 lepas guna baucer "free" shipping Shopee tu huhu
Assalamualaikum


“Ibarat mimpi jadi kenyataan,” itulah first impression aku terhadap inovasi baru daripada Libresse ni.

Tapi inovasi ke? Ke dah ada brand lain dulu yang buat produk macam ni? Aku tak tahu haha

But anyway, dari zaman sekolah lagi aku harap ada pad sebesar pampers macam ni untuk dipakai waktu tidur setiap kali period. Almaklumlah masa tu masih muda, baru nak biasakan diri dengan keadaan baru tu. Belum mahir lagi la nak adjust pakai pad dengan betul supaya darah diserap dengan elok kan.

Juadah Jumaat: Nasi Kerabu Tumis

in , by NaSa, September 16, 2022
Assalamualaikum



Alhamdulillah macam dah meningkat sikit kemahiran ambik gambar Juadah Jumaat aku berbanding awal-awal dulu. Tapi tu la susah food photography ni. Kena usaha lebih lagi untuk cari angle sesuai, adjust lighting, dan susun prop. Dah la stok prop sikit je. Nak beli, mahal. Aku kan forever broke 😂

Kokurikulum Kewartawanan (Journalism) di UUM

in , by NaSa, September 15, 2022
Assalamualaikum
 

Sambungan daripada entri tentang program International Business Management di UUM. Kali ni berkisar pasal aktiviti kokurikulum pulak. Tapi cerita kokurikulum di UUM ni aku semangat sikit la nak tulis sebab kursus Kewartawanan yang aku ambil di sana sangat menepati citarasa aku.

Berbeza dengan di KPM dulu sebab masuk badan uniform JPAM ada senior kekwat. Sukan bola tampar pula cikgu tak ajar sangat. Pishang mat. Aku pun tak ingat dapat apa dari 2 kelas tu haha

Bergurau dengan Touch n Go: Part 2

by NaSa, September 14, 2022
Assalamualaikum

Sebuah lagi kisah jenaka bersama Touch n Go lepas duit percuma random haritu hehe

Kali ni dia hantar melalui emel pula. Ayat manis je kata kita ni sangat berharga untuk dia jadi dia masukkan sejumlah kredit percuma dalam eWallet Touch n Go kita untuk dibelanjakan. Sweet sangat.
Assalamualaikum

Haritu dah cerita pasal program Diploma in Business Studies di KPM Ayer Molek. Kali ni pasal peringkat seterusnya iaitu ijazah International Business Management (IB) di UUM yang aku ambil lepas grad dari KPM. Saja nak bagi lengkap maklumat di sini pasal cara maju dari diploma KPM kepada ijazah UA.

Lagipun senang jugak untuk aku dan untuk budak-budak yang curious pasal KPM dan UUM tu. 

Juadah Jumaat: Mi Kari Merdeka

in , , by NaSa, September 02, 2022
Assalamualaikum


Apa yang signifikan pasal mi kari ni sampai namanya ditulis sebagai Mi Kari Merdeka?

Sebenarnya tak ada apa-apa yang istimewa pun.

Wake me up when September ends

by NaSa, September 01, 2022
Assalamualaikum

Jenaka anak 80-an dan 90-an yang macam dah lapuk sebab dah repeat zaman berzaman, tapi masih juga relevan sebab asal masuk bulan September, memang ramai yang akan teringat lagu "Wake Me Up When September Ends" dendangan Green Day ni. Lagu evergreen gitu.

Mudah terpengaruh dengan agenda Barat memang macam ni! hahahahah

Selamat Hari Kebangsaan Malaysia ke-65

by NaSa, August 31, 2022
Assalamualaikum

Biasa orang pos dan celebrate sehari sebelum dan awal hari sambutan kan. Ini dah lewat malam dan hampir cecah 1 September baru teringat nak bagi ucapan haha
Assalamualaikum


Yeehaa akhirnya rajin nak tulis entri pasal pes sambal tumis ni. Padahal dah lama beli masa beli sos Korea Adabi dalam botol haritu. Tapi tu la masa ada petai, tak ada udang. Lepas beli udang, petai pula habis. Lama betul baru ada kesempatan untuk masak sambal tumis petai guna pes Cheffaro ni.
Assalamualaikum

Siapalah kita penulis picisan ni kalau tak berdepan dengan masalah masa guna platform Blogger ni kan? Manjang ada isu. Kalau buat aduan di ruang Community untuk support Google pun, takde solusi.

Penat la penat hahahahah. Nasib aku ni malas nak tukar platform je. Dan dah biasa dengan fungsi yang ada dalam Blogger jugak so hadap je la kita love-hate relationship dengan Blogger ni.
Assalamualaikum


Minggu lepas pukul 3 pagi aku tetiba teringat kat murtabak ya. Bahana tidur lambat kan. Perut lapar berkeroncong so memang macam-macam benda kita jadi teringin. Rasa macam selagi tak dapat benda tu, selagi tu tak lena tidur. Asyik terbayang-bayang dalam kepala. Mujur tak masuk mimpi.
Assalamualaikum


Lepas dapat tarikh ujian QTI di akademi memandu pada 3 Julai 2022ada satu benda yang perlu aku buat sebelum tu iaitu perbaharui lesen L yang dah mati sejak Jun 2021. Lama kan setahun lebih.

Sebelum ni ada je rasa nak renew awal-awal tapi aku tak tahu pula bila akan sempat nak sambung ambil ujian JPJ tu. Selain ada tugasan hakiki lain, cikgu tu pun busy dengan pelajar baru dia. Budak-budak baru habis SPM kan ramai nak ambil lesen. Kang aku bayar RM30 untuk 3 bulan pastu tak pergi pun ke akademi tu, rugi pulak.
Assalamualaikum


Baca 2 bahagian terdahulu di bawah 😉

Lepas sekian lama cuma tengok kawasan litar di akademi tu dari jauh waktu kelas teori dan RPK, tibalah masa untuk bertemu dengan litar tu for real lepas semua syarat dah cukup untuk ke tahap seterusnya. KPP01 dah habis, ujian komputer lulus, lesen L pun segar dari ladang. Dah boleh pegang stereng la.
Assalamualaikum


Sambungan dari kisah bahagian 1 pasal KPP01.

So lepas habis kelas teori 6 jam, kena ambil ujian komputer pula. Lulus ujian komputer ni baru boleh mohon lesen L dan belajar memandu di litar dan jalan raya. Ujian komputer boleh diambil seawal-awalnya 3 hari lepas habis KPP01. Tapi kena booking tarikh kosong dulu. Bukan boleh sebarang ambik.
Assalamualaikum


Haritu cerita pasal kejadian masa hari ujian JPJ je kan. Kali ni nak cerita pengalaman penuh dari mula-mula kelas teori sampailah kelas yang kena pegang stereng punya. Saja nak abadikan kenangan.

Sebab sebelum pergi ujian JPJ tu, aku ada baca pengalaman di blog orang lain untuk ambik aura semangat sikit. Dari situ baru perasan ada banyak beza cara akademi masing-masing handle ujian JPJ tu. So ni cerita pasal akademi yang aku pergi pulak untuk memeriahkan suasana.

Donat susu versi tepung beras?

in , by NaSa, August 15, 2022
Assalamualaikum



Dua tiga hari ni entah kenapa teringin betul nak makan donat. Mungkin sebab dah lama tak buat. Last buat donat pun, tahun lepas. Pastu setiap kali masuk Facebook, ada beberapa kali nampak orang share pasal DONAT SUSU yang viral sakan sebab katanya lagi sedap daripada donat biasa. Lagi terliur.
Assalamualaikum

Banyak kali aku singgah stesen minyak sebelum ni, setiap kali tu la aku ternampak poster iklan aiskrim mochi baru daripada Wall's yang berinti aiskrim vanila dan coklat tu. Tapi ada ke aku jumpa?

TAK ADA!

Sedih sis huhu 🤧
Assalamualaikum


Mengucap panjang tak apabila tengok koleksi perisa Samyang yang aku borong di Shopee haritu? huhu

Kalau borong bebanyak camni pastu repeat makan berkali-kali setiap hari, mungkin la kot tak sayang perut? Tapi kalau makan jarang-jarang sekali, rasanya takpe je? Heheh ayat penyedap hati.
Assalamualaikum


Anak tekak kepada anak buah (Amirah) haritu teringin nak makan pau. Tapi kemain kauuu nak pau yang homemade aje. Pastu siapa tukang yang dikerah mengulinya? Semestinya aku lol

Halus je dia tanya, "Nana tahu cara buat pau tak?" Aku tanya kenapa, katanya dia teringin nak makan.
Assalamualaikum


"Diploma in Business Studies tu apa benda?"

"Kalau ambil program diploma tu di KPM, belajar apa?"

"Lepas graduate, boleh kerja jadi apa?"

Ni mungkin antara soalan yang jadi tanda tanya kepada mereka yang berminat nak lanjutkan pengajian peringkat diploma di Kolej Profesional MARA (KPM)Jadi jom kenali apakah itu program Diploma in Business Studies di KPM. Nama Melayu, Diploma Pengajian Perniagaan. Tapi kami biasa panggil, DBS.
Assalamualaikum

Waktu demam selsema haritu kan stok Panadol di rumah dah nak habis. Jadi untuk keselamatan masa depan sebab sekarang pun musim penyakit berkaitan influenza tengah merebak, so kita beli la lagi stok ubat baru. Alang-alang tu, aku beli juga jujubes berangin jenama Hudson's ni.
Assalamualaikum

Still waiting for another opportunity like this huhu~

Bulan Julai lepas tu ada la satu hari ni yang aku perasan daily earnings dalam Google Adsense tu macam tinggi sikit daripada biasa. Sebab hari-hari yang kulalui sebelum ni ada la range dalam 20-50 sen sehari je duit Adsense berkumpul dalam tab tu. Tapi kali ni tengok cecah sampai 70 sen ye.

GIVEAWAY BZ SATU 2022

in , by NaSa, August 08, 2022
Assalamualaikum


Alhamdulillah demam dah kebah sepenuhnya dan selsema pun dah hampir pulih semula. Maka kita sambung aktiviti blogging ni dengan join giveaway la kejap. Minggu lepas dah nampak ada kawan blogger yang pos banner ni tapi tak ingat nak jengah sebab tahu-tahu terlantar 4 hari dalam bilik haha

Musim selsema berjemaah

by NaSa, August 05, 2022
Assalamualaikum

Apa khabar kawan-kawan? Ada sihat ke?

Sebab aku sekarang tengah tak sihat. Harini dah masuk hari keempat dah duk sok-sek sok-sek bersin je kerja. Almaklumlah tengah musim selsema pulak sekarang lepas COVID reda sikit ni.
Assalamualaikum

Kisah daripada sesi minum petang semalam.


Kuih topi adalah sejenis kuih di Kelantan yang dibuat daripada tepung beras dan berbentuk bulat seakan-akan topi ala-ala sombrero Mexico gitu. Teksturnya rangup di sekeliling dan lembut kenyal di tengah. Ni memang kuih kegemaran aku sejak kecil di kampung sebab aku suka part yang rangup tu.

Kad lesen P saya dah siap~

in , , by NaSa, July 30, 2022
Assalamualaikum

Setelah 2-3 hari menunggu mesej daripada cikgu memandu yang tolong buatkan kad lesen P lepas sis lulus ujian JPJ haritu, semalam (Jumaat) dah dapat berita nyeee. Kata cikgu, lesen dah siap dan boleh la ambik dengan dia di akademi nun. Tapi dia mesej petang so aku minta ambik esok je (Sabtu).
Assalamualaikum


Ini bukan iklan ke apa. Saja nak menulis sikit.

This is a newly found realisation on my part la sebab dulu-dulu selalu rasa pelik kenapa Scotch Brite gigih buat iklan kat TV nak promote span basuh pinggan. Padahal span je pun. Tuang sabun sikit, gonyoh sampai berbuih, sama je boleh tanggalkan minyak dan kotoran di pinggan mangkuk kan.

Juadah Jumaat: Ketupat Sotong

in , , by NaSa, July 29, 2022
Assalamualaikum


Dah lama mengidam ketupat sotong ni. Akhirnya ni baru dapat!

Sebabnya kalau nak beli sotong besar di supermarket sini, mahal sangat dan kesegaran pun tak seberapa. Kali ni baru kesampaian hajatnya lepas makcik aku yang duduk berdekatan pantai Thailand dan memang kerja jual ikan dan makanan laut fresh tu kirimkan sekotak besar sotong segar.
Assalamualaikum

Ingatkan Gardenia ada roti perisa baru dalam siri Toast'em lepas keluarkan roti Pandan Kelapa viral haritu. Tapi bukan rupanya. Dia ambik roti butterscotch lama dan ubah imej masuk siri Toast'em sahaja.

Lulus ujian JPJ dalam cubaan pertama!

in , , by NaSa, July 26, 2022
Assalamualaikum


Tak ada kena repeat.

Tak ada kena belanjakan lebih duit.

Alhamdulillah urusan di akademi memandu berjalan dengan sangat lancar. Lepas setahun tertangguh, akhirnya aku berjaya lulus ujian JPJ dan bestnya, hanya dalam cubaan pertama sahaja!
Assalamualaikum

Lepas kegagalan buat kek sarang semut haritu sebab tak berapa bersarang, kali ini kita masuk Take 2 ya. Sebab pantang la sis kalau masak kek tak jadi ni. Memang rasa geram-geram nak buat lagi sampai jadi walaupun at least sekali sahaja. Biar terlunas dendam kesumat hati ini gitu.
Assalamualaikum

Apa yang akan jadi bila lidah kampung Melayu bertemu makanan oppa oppa Korea? 🤔

Dia kalau tak jadi amazing, jadi Astaghfirullah. Antara dua tu je la.

Dan ini adalah sebuah kisah Astaghfirullah hahaha
Assalamualaikum

Lepas beberapa bulan menunggu, akhirnya status hamba dalam portal UUM sudah bertukar kepada "Tamat Pengajian" ya. Maksudnya Senat sudah luluskan diri ini untuk layak graduasi 🎉
Assalamualaikum

Colek malas Kelantan.

Di tempat lain, ada juga yang panggil "Rojak Kelantan" sebab asal-usulnya popular di negeri Kelantan.

Basically colek malas ni adalah sejenis cucur. Tapi kenapa namanya colek malas?
Assalamualaikum

Benda ni kalau aku cerita di tempat lain, biasanya orang tak boleh nak relate sangat. Tapi kalau cerita di blog, mungkin ada beberapa kawan blogger yang boleh relate kot? Sebab sama-sama blogger kan.

Tanam cendawan tiram dalam rumah (Bab 1)

in , by NaSa, July 17, 2022
Assalamualaikum

Aku tak makan cendawan.

Saudara mara dia macam sayur kulat dan produk berasaskan dua benda tu pun aku tak makan. Mama buat tomyam campur kulat dalam tu pun aku rela kuis buang dan senduk kuah dan carrot je. Sebab tu tak boleh relate kalau orang minat sangat dengan kulat celup tepung, sup sayur kulat, etc lol
Assalamualaikum

Tahun lepas aku pernah komplen pasal roti Gardenia baru yang berinti karamel masin tu kan. Sebab ban coklat tak sedap dan inti karamel dalam tu sikit je. Seakan tak berbaloi dengan harga RM1.50.
Assalamualaikum

Sebab dendam sangat dengan semut kan, sebelum raya Haji tu aku kutip sarang semut tu buat kek 😂

Ok gurau

Pernah cuba lempeng cicah susu pekat?

in , , by NaSa, July 14, 2022
Assalamualaikum


Lempeng cicah susu pekat adalah satu makanan yang tak asing bagi family aku, dan aku rasa benda ni pun macam agak normal di Kelantan. Aku dari kecik sampai besar pun makan macam ni je kalau tengah takde duit. Sekilo tepung tu bancuh jadi lempeng memang kenyang satu family tau.
Assalamualaikum

"Mau terbakar lidaaaaaaahhhhh!" 🔥🔥🔥

Begitu tagline kicap manis baru keluaran Mahsuri perisa EKSTRA PEDAS, dan tagline tu sangat tepat ya. 

Memang pedas nak mampos! 😂
Assalamualaikum

Alkisahnya, haritu baking paper aku habis sebab banyak sangat buat kek masa raya puasa haritu. Jadi sebelum tidur semalam, sis singgah le Shopee untuk beli siap-siap takut terlupa. Alang-alang free shipping voucher untuk Julai ni masih belum digunakan.
Assalamualaikum

Lama tak sembang pasal buah pinggang. Padahal ada je beberapa isu yang jadi sebelum ni tapi tak sempat nak update sebab tahun lepas kan banyak kisah keluar masuk hospital. Pastu dengan aku duk busy internship lagi. Tak kesampaian hajat nak menulis. Jadi kali ni kita pot pet la sikit.

Perbezaan antara KM, KPM, dan KPTM

in , , , by NaSa, July 11, 2022
Assalamualaikum


Sembang IPT kejap. Macam biasa, brace yourself sebab aku nak bebel panjang nak mampus.

Aku perhati yang salah satu keyword yang popular di blog ni adalah orang cari beza antara beberapa institusi pendidikan MARA tau, iaitu Kolej MARA (KM), Kolej Profesional MARA (KPM), dan Kolej Poly-tech MARA (KPTM). Berapa banyak MARA daaa 😂
Assalamualaikum

Oleh sebab kanak-kanak riang UUM ramai yang singgah di entri cara pindah kredit diploma di UUM, banyak kali jugak la aku dapat soalan "macam mana nak kira baki semester?" Jadi ni tutorial secara bergambar la biar mudah nampak dan faham. Biar korang tambah ilmu pasal portal UUM sekali 🤭 
Assalamualaikum

Setahun ye. Setahun.

Lesen belajar memandu (LDL) aku tu expired sejak 15 Jun 2021 tau 🤣


Lebih setahun dah pun kalau ikutkan lol

Entah bila nak habis perjalanan lesen kereta aku ni.
Assalamualaikum

Start tahun 2022 ni ada satu trend mengarut yang mula terjadi dalam blog ni yang agak membuatkan aku stres. Google la ni punca. Apoo yang malas sangat nak protect kebajikan pengguna Blogger.

Ceritanya...
Assalamualaikum


Berdasarkan 2 entri aku yang lepas iaitu ayam goreng Korea Adabi dan sambal tumis sos Korea Adabi, aku ni boleh dikatakan peminat sos Korea keluaran Adabi ni la. Sampai tak cukup makan sos peket, aku beli yang jenis botol terus sebab lagi puas hati dapat kuantiti yang lebih banyak kan.

Assalamualaikum


Gillette, jenama pisau pencukur antarabangsa ni ada pisau pencukur yang khusus untuk wanita? 🤔

Ya. Aku pun baru tahu pasal ni.

Sebelum ni aku ingatkan Gillette ni pencukur untuk lelaki sahaja. Sebab masa kecik dulu membesar dengan iklan TV yang duk tayang "Gillette Mach 3 Turbo" pisau pencukur untuk lelaki maskulin. Jadi tak tahu pun yang Gillette ada pencukur untuk wanita juga. Lepas ada orang rekomen di Twitter, baru sedar.

Opak kari kudapan waktu lepak

in , by NaSa, June 20, 2022
Assalamualaikum


Opak kari adalah sejenis kerepek berbentuk empat segi sama yang dibuat daripada ubi kayu dan diperisakan dengan rempah kari pedas. Biasanya orang panggil opak ni sebagai keropok bika sebab bentuk dia sama dengan jajan jenama BIKA tu. Bezanya jajan Bika terkenal dengan perisa ayam.
Assalamualaikum


Hasil daripada piknik tak jadi Jumaat lepas, dapat la aku merasa burger baru McDonalds iaitu Spicy Beef Burger bersama sos tomato pedas ni. Orang belanja memang laju je kita order kan. Kalau beli sendiri, fikir dua tiga kali nak ambik sebab tahu dah rupa sebenar tak seindah iklan 🤭
Assalamualaikum


Sebuah kisah yang bermula dari Ramadan, sampai dah habis Aidilfitri, dan kita kini mengakhiri Zulkaedah, tapi masih juga tidak tertulis hehe

Masa hujung bulan puasa haritu, aku ada pau kaklong beli bahan-bahan untuk buat cheesecake sebab pasar raya yang kami pergi tu ada promosi diskaun untuk cream cheese Tatura dan whipping cream. Jadi aku sebat dua-dua la sebab dah lama tak makan cheesecake.

Rancangan piknik yang tersakiti

in , by NaSa, June 18, 2022
Assalamualaikum

Ceritanya, semalam Jumaat (17 Jun 2022), kaklong ajak pergi ke Pantai Geting, Tumpat sebab dia plan nak bawa anak-anak tekak buah tu piknik. 2-3 minggu sebelum tu mereka dah pergi dengan kakak aku tapi aku sorang je tak ikut. Jadi kalini aku join la sekali untuk ambil angin berjalan kejap.
Assalamualaikum

Aku ni kalau ikutkan, bukanlah peminat minuman manis sangat. Kalau yang kenal aku masa zaman belajar dulu, tahu la yang aku ni banyak minum air masak je. Tu pun bukan atas alasan jaga kesihatan sangat. Cuma dari zaman sekolah lagi memang berkira nak beli minuman berperisa sebab mahal haha
Assalamualaikum


Ehhh...Sos Korea boleh guna buat masak sambal tumis? Betul ke ni? 🤔

Well tak tahu la boleh ke tidak dikategorikan sebagai sambal tumis kan. Tapi sebab haritu aku memang teringin sangat nak makan sambal tumis udang tapi tak ada kerajinan nak rebus lada kering, blend, pastu tumis segala tu. Jadi biasalah kita ni kalau dah malas, kreativiti memang terlebih had kan 😂

Tukar kad debit Maybank secara online

in , , by NaSa, May 23, 2022
Assalamualaikum


Tahukah anda? Sebulan sebelum kad debit anda tamat tempoh, Maybank hantar emel cinta begini?

Aku baru tahu sebab baru dapat emel atas ni masa 29 April haritu. Bagus juga dia emel macam ni kan. Kurang sikit risiko terlupa nak tukar kad debit bagi mereka yang tak check tarikh di kad tu. 
Assalamualaikum


Yeee gituu... Haritu tak menyempat sangat nak raya sebab awal sehari kan. Sampai jadi "Selamat Hurry Raya" satu negara sebab ramai kalut cari bahan masak, baju etc. Ni boleh pulak dah masuk 10 terakhir Aidilfitri baru I nak wish selamat hari raya kat blog haha. Lambat kan kereta api aku.

Ada je fikiran nak menaip tu tapi sis sesat dalam rabbit hole sesuatu kejap. Akhirnya malas la kejadiannya. Tapi takpe je update sekarang pun kan. Bak kata rakyat Malaysia, "Raya kan sebulan" 😉
Assalamualaikum

Content warning: ADA GAMBAR JIJIK. It's reflected in the title. Baca atas risiko sendiri 🙃

Sengaja aku publish entri ni lepas waktu berbuka sebab takut anda tak lalu makan kalau baca sebelum Maghrib. Tapi tu la takut lepas kenyang ni, korang rasa nak termuntah hijau pula lepas baca haha

Tak reti meniaga, jangan buka kedai

in , by NaSa, April 14, 2022
Assalamualaikum

Gambar sekadar hiasan sebab ni festival di UUM, bukan bazar Ramadan haha

Sempena bulan Ramadan, dah jadi kebiasaan la di Malaysia buka bazar Ramadan di pelbagai tempat kan. Mudah untuk orang bekerja sebab tinggal beli je makanan berbuka. Mudah juga kita nak cuba makanan unik yang kita malas nak masak sendiri. Peniaga pun dapat jana pendapatan. Meriah dan win-win.

Lagi-lagi kita dah 2 tahun berpuasa dan beraya dalam PKP sebab COVID-19 kan. Jadi pembukaan bazar Ramadan tahun 2022 ni memang dinanti-nanti oleh ramai orang la. Tu yang ramai rela membanjiri bazar walaupun kena pakai mask dan beratur panjang.
Assalamualaikum


Bermula 11 April 2022, Program ePemula dah pun selamat dilancarkan di seluruh negara. Program ni adalah inisiatif kerajaan dalam Bajet 2022 yang akan memberi kredit e-tunai sebanyak RM150 kepada rakyat Malaysia berumur antara 18-20 tahun atau pelajar sepenuh masa di IPT berdaftar.

Juadah Jumaat: Demam Ikan Keli

in , by NaSa, April 01, 2022
Assalamualaikum

Ikan keli goreng, nasi putih panas, timun baby, budu.
Mantop Pak Abu 🤤

Ada yang minat ikan keli tak kat sini? Sila angkat tangan anda 🙋🏻‍♀️

Biasanya jawapan untuk soalan ni berbeza-beza ikut citarasa orang lain-lain kan.

Ada yang tak minat sebab ikan keli dan spesis seangkatan dengannya ni jenis berlendir. Pastu kalau tak masak dengan betul, boleh jadi hanyir teruk. Dah la ikan keli ni suka meletup-letup masa digoreng haha. Tapi ada juga yang suka ikan keli ni sebab memang sedap!
Assalamualaikum

Ingat lagikah cerita talian WiFi Maxis bermasalah sampai aku tak boleh menulis haritu?

Masalah masih belum selesai ya. Dari awal bulan Mac sampai harini dah 31 Mac, sama je masalah dia. Dah sebulan ni aku sabar je belum buat aduan apa-apa kat SKMM sebab dia kata tengah baiki. Tapi takde pembaikan pun??? 🙄
Assalamualaikum


Apakah itu SPPP?

SPPP adalah singkatan bagi Skim Pendaftaran Perniagaan Prihatin. Skim ni ditawarkan khusus kepada usahawan dari kumpulan B40 dan pelajar IPT sepenuh masa. Melalui skim ni, mereka akan dapat insentif PENGECUALIAN YURAN pendaftaran SSM dan maklumat perniagaan selama 1 TAHUN.
Assalamualaikum

Suatu soalan yang menjadi tanda tanya.

Bukan kalau dah tamat belajar, kita dah tak perlu duit pinjaman ke? 
Kenapa PTPTN masukkan lagi duit dalam akaun kita? 
PTPTN sengaja nak kita berhutang banyak-banyak eh??? 🤔🤔
Assalamualaikum

Gelap kenapa tuuu?

Cerita sebuah pengalaman la nak katakan 🤭

Khamis lepas aku kena temankan mama pergi klinik mata di HRPZ sekejap sebab katanya mata yang baru lepas operate Januari haritu jadi rasa tegang dan sakit. Temujanji seterusnya patut bulan Mei ni. Tapi lama nak tunggu kan jadi call klinik, nurse suruh datang je Khamis lepas. So kami pergi la.
Assalamualaikum

Awak-awak semua dah update aplikasi MySejahtera ke belum?

Aku baru je lepas update. Tu pun lepas tengok ada kawan-kawan duk kongsi gambar screenshot muka baru MySejahtera masing-masing yang ewahhh sangat.

Kenapa?


Aplikasi MySejahtera kini ada lambang "VERIFIED" di bawah nama kita, sebelah nombor kad pengenalan.

Tamat sudah tahun akhir pengajian di UUM

in , , by NaSa, March 21, 2022
Assalamualaikum

Alhamdulillah 'ala kulli hal.

Akhirnya keputusan semester praktikum dah pun keluar secara rasmi. Sis berjaya mencapai gred target yang dikehendaki yakni A. Boleh la merasa dapat GPA 4.0 rata yang pertama dan terakhir di Universiti Utara Malaysia (UUM). Sebelum ni setiap semester asyik ada je 1 subjek yang sangkut tak dapat A 🤣

Assalamualaikum


Harini rumah agak sunyi sikit berbanding biasa. Selalu pagi-pagi sebelum abang ipar pergi ke tempat kerja, dia singgah di rumah ni dulu tinggalkan Amir Faris yang tengah enjoy cuti sekolah. Tapi harini 21 Mac 2022, sesi persekolahan baru dah bermula. Secara rasminya, Amir kini dah masuk kelas Darjah 6.
© NaSa · THEME BY WATDESIGNEXPRESS