2022 | NaSa
Assalamualaikum

Start tahun 2022 ni ada satu trend mengarut yang mula terjadi dalam blog ni yang agak membuatkan aku stres. Google la ni punca. Apoo yang malas sangat nak protect kebajikan pengguna Blogger.

Ceritanya...
Assalamualaikum


Berdasarkan 2 entri aku yang lepas iaitu ayam goreng Korea Adabi dan sambal tumis sos Korea Adabi, aku ni boleh dikatakan peminat sos Korea keluaran Adabi ni la. Sampai tak cukup makan sos peket, aku beli yang jenis botol terus sebab lagi puas hati dapat kuantiti yang lebih banyak kan.

Assalamualaikum


Gillette, jenama pisau pencukur antarabangsa ni ada pisau pencukur yang khusus untuk wanita? 🤔

Ya. Aku pun baru tahu pasal ni.

Sebelum ni aku ingatkan Gillette ni pencukur untuk lelaki sahaja. Sebab masa kecik dulu membesar dengan iklan TV yang duk tayang "Gillette Mach 3 Turbo" pisau pencukur untuk lelaki maskulin. Jadi tak tahu pun yang Gillette ada pencukur untuk wanita juga. Lepas ada orang rekomen di Twitter, baru sedar.

Opak kari kudapan waktu lepak

in , by NaSa, June 20, 2022
Assalamualaikum


Opak kari adalah sejenis kerepek berbentuk empat segi sama yang dibuat daripada ubi kayu dan diperisakan dengan rempah kari pedas. Biasanya orang panggil opak ni sebagai keropok bika sebab bentuk dia sama dengan jajan jenama BIKA tu. Bezanya jajan Bika terkenal dengan perisa ayam.
Assalamualaikum


Hasil daripada piknik tak jadi Jumaat lepas, dapat la aku merasa burger baru McDonalds iaitu Spicy Beef Burger bersama sos tomato pedas ni. Orang belanja memang laju je kita order kan. Kalau beli sendiri, fikir dua tiga kali nak ambik sebab tahu dah rupa sebenar tak seindah iklan 🤭
Assalamualaikum


Sebuah kisah yang bermula dari Ramadan, sampai dah habis Aidilfitri, dan kita kini mengakhiri Zulkaedah, tapi masih juga tidak tertulis hehe

Masa hujung bulan puasa haritu, aku ada pau kaklong beli bahan-bahan untuk buat cheesecake sebab pasar raya yang kami pergi tu ada promosi diskaun untuk cream cheese Tatura dan whipping cream. Jadi aku sebat dua-dua la sebab dah lama tak makan cheesecake.

Rancangan piknik yang tersakiti

in , by NaSa, June 18, 2022
Assalamualaikum

Ceritanya, semalam Jumaat (17 Jun 2022), kaklong ajak pergi ke Pantai Geting, Tumpat sebab dia plan nak bawa anak-anak tekak buah tu piknik. 2-3 minggu sebelum tu mereka dah pergi dengan kakak aku tapi aku sorang je tak ikut. Jadi kalini aku join la sekali untuk ambil angin berjalan kejap.
Assalamualaikum

Aku ni kalau ikutkan, bukanlah peminat minuman manis sangat. Kalau yang kenal aku masa zaman belajar dulu, tahu la yang aku ni banyak minum air masak je. Tu pun bukan atas alasan jaga kesihatan sangat. Cuma dari zaman sekolah lagi memang berkira nak beli minuman berperisa sebab mahal haha
Assalamualaikum


Ehhh...Sos Korea boleh guna buat masak sambal tumis? Betul ke ni? 🤔

Well tak tahu la boleh ke tidak dikategorikan sebagai sambal tumis kan. Tapi sebab haritu aku memang teringin sangat nak makan sambal tumis udang tapi tak ada kerajinan nak rebus lada kering, blend, pastu tumis segala tu. Jadi biasalah kita ni kalau dah malas, kreativiti memang terlebih had kan 😂

Tukar kad debit Maybank secara online

in , , by NaSa, May 23, 2022
Assalamualaikum


Tahukah anda? Sebulan sebelum kad debit anda tamat tempoh, Maybank hantar emel cinta begini?

Aku baru tahu sebab baru dapat emel atas ni masa 29 April haritu. Bagus juga dia emel macam ni kan. Kurang sikit risiko terlupa nak tukar kad debit bagi mereka yang tak check tarikh di kad tu. 
Assalamualaikum


Yeee gituu... Haritu tak menyempat sangat nak raya sebab awal sehari kan. Sampai jadi "Selamat Hurry Raya" satu negara sebab ramai kalut cari bahan masak, baju etc. Ni boleh pulak dah masuk 10 terakhir Aidilfitri baru I nak wish selamat hari raya kat blog haha. Lambat kan kereta api aku.

Ada je fikiran nak menaip tu tapi sis sesat dalam rabbit hole sesuatu kejap. Akhirnya malas la kejadiannya. Tapi takpe je update sekarang pun kan. Bak kata rakyat Malaysia, "Raya kan sebulan" 😉
Assalamualaikum

Content warning: ADA GAMBAR JIJIK. It's reflected in the title. Baca atas risiko sendiri 🙃

Sengaja aku publish entri ni lepas waktu berbuka sebab takut anda tak lalu makan kalau baca sebelum Maghrib. Tapi tu la takut lepas kenyang ni, korang rasa nak termuntah hijau pula lepas baca haha

Tak reti meniaga, jangan buka kedai

in , by NaSa, April 14, 2022
Assalamualaikum

Gambar sekadar hiasan sebab ni festival di UUM, bukan bazar Ramadan haha

Sempena bulan Ramadan, dah jadi kebiasaan la di Malaysia buka bazar Ramadan di pelbagai tempat kan. Mudah untuk orang bekerja sebab tinggal beli je makanan berbuka. Mudah juga kita nak cuba makanan unik yang kita malas nak masak sendiri. Peniaga pun dapat jana pendapatan. Meriah dan win-win.

Lagi-lagi kita dah 2 tahun berpuasa dan beraya dalam PKP sebab COVID-19 kan. Jadi pembukaan bazar Ramadan tahun 2022 ni memang dinanti-nanti oleh ramai orang la. Tu yang ramai rela membanjiri bazar walaupun kena pakai mask dan beratur panjang.
Assalamualaikum


Bermula 11 April 2022, Program ePemula dah pun selamat dilancarkan di seluruh negara. Program ni adalah inisiatif kerajaan dalam Bajet 2022 yang akan memberi kredit e-tunai sebanyak RM150 kepada rakyat Malaysia berumur antara 18-20 tahun atau pelajar sepenuh masa di IPT berdaftar.

Juadah Jumaat: Demam Ikan Keli

in , by NaSa, April 01, 2022
Assalamualaikum

Ikan keli goreng, nasi putih panas, timun baby, budu.
Mantop Pak Abu 🤤

Ada yang minat ikan keli tak kat sini? Sila angkat tangan anda 🙋🏻‍♀️

Biasanya jawapan untuk soalan ni berbeza-beza ikut citarasa orang lain-lain kan.

Ada yang tak minat sebab ikan keli dan spesis seangkatan dengannya ni jenis berlendir. Pastu kalau tak masak dengan betul, boleh jadi hanyir teruk. Dah la ikan keli ni suka meletup-letup masa digoreng haha. Tapi ada juga yang suka ikan keli ni sebab memang sedap!
Assalamualaikum

Ingat lagikah cerita talian WiFi Maxis bermasalah sampai aku tak boleh menulis haritu?

Masalah masih belum selesai ya. Dari awal bulan Mac sampai harini dah 31 Mac, sama je masalah dia. Dah sebulan ni aku sabar je belum buat aduan apa-apa kat SKMM sebab dia kata tengah baiki. Tapi takde pembaikan pun??? 🙄
Assalamualaikum


Apakah itu SPPP?

SPPP adalah singkatan bagi Skim Pendaftaran Perniagaan Prihatin. Skim ni ditawarkan khusus kepada usahawan dari kumpulan B40 dan pelajar IPT sepenuh masa. Melalui skim ni, mereka akan dapat insentif PENGECUALIAN YURAN pendaftaran SSM dan maklumat perniagaan selama 1 TAHUN.
Assalamualaikum

Suatu soalan yang menjadi tanda tanya.

Bukan kalau dah tamat belajar, kita dah tak perlu duit pinjaman ke? 
Kenapa PTPTN masukkan lagi duit dalam akaun kita? 
PTPTN sengaja nak kita berhutang banyak-banyak eh??? 🤔🤔
Assalamualaikum

Gelap kenapa tuuu?

Cerita sebuah pengalaman la nak katakan 🤭

Khamis lepas aku kena temankan mama pergi klinik mata di HRPZ sekejap sebab katanya mata yang baru lepas operate Januari haritu jadi rasa tegang dan sakit. Temujanji seterusnya patut bulan Mei ni. Tapi lama nak tunggu kan jadi call klinik, nurse suruh datang je Khamis lepas. So kami pergi la.
Assalamualaikum

Awak-awak semua dah update aplikasi MySejahtera ke belum?

Aku baru je lepas update. Tu pun lepas tengok ada kawan-kawan duk kongsi gambar screenshot muka baru MySejahtera masing-masing yang ewahhh sangat.

Kenapa?


Aplikasi MySejahtera kini ada lambang "VERIFIED" di bawah nama kita, sebelah nombor kad pengenalan.

Tamat sudah tahun akhir pengajian di UUM

in , , by NaSa, March 21, 2022
Assalamualaikum

Alhamdulillah 'ala kulli hal.

Akhirnya keputusan semester praktikum dah pun keluar secara rasmi. Sis berjaya mencapai gred target yang dikehendaki yakni A. Boleh la merasa dapat GPA 4.0 rata yang pertama dan terakhir di Universiti Utara Malaysia (UUM). Sebelum ni setiap semester asyik ada je 1 subjek yang sangkut tak dapat A 🤣

Assalamualaikum


Harini rumah agak sunyi sikit berbanding biasa. Selalu pagi-pagi sebelum abang ipar pergi ke tempat kerja, dia singgah di rumah ni dulu tinggalkan Amir Faris yang tengah enjoy cuti sekolah. Tapi harini 21 Mac 2022, sesi persekolahan baru dah bermula. Secara rasminya, Amir kini dah masuk kelas Darjah 6.
Assalamualaikum

Soalan yang misteri dan menakutkan.

Tapi kalau tengok pada varian COVID-19 yang berubah-ubah dan mudah berjangkit, tak mustahil pun kan kalau ada orang tu yang memang positif tapi dia tak sedar. Pastu tahu-tahu simptom dah sembuh sendiri dan dia elok je sambung kehidupan seperti biasa kan.
Assalamualaikum

Di sini produk Korea, di sana produk Korea. Mana-mana pun Korea haa ranchak berdosahhh~

Tapi Korea Selatan yang beribunegarakan Seoul la. Bukan Korea Utara yang Pyongyang tu huhu

Sejak fenomena muzik K-pop dan lakonan K-drama/movie semakin viral dan dikenali ramai, boleh dikatakan satu dunia kot dah terpengaruh dengan budaya Korea. Dari segi makanan, minuman, fesyen, mekap, produk kelengkapan rumah, etc, ramai pengguna tingkatkan demand untuk produk berasaskan Korea. Sebab tu makin banyak jenama mula ambil elemen Korea tu dan terapkan dalam produk mereka.

Juadah Jumaat #7 : Alkisah nasi khao mok

in , , by NaSa, March 18, 2022
Assalamualaikum

Nasi khao mok Thailand

Penampilan nasi ni sepatutnya include daun salad dan tomato tapi salad takde dan aku tak suka tomato so aku letak timun je la. Sambal pun sepatutnya cair sikit (panggil sambal air lada). Tapi kali ni mama buat on the spot pakai apa ada je dan mood dia pun entah nak buat sambal goreng jadi ai tak boleh komplen apa-apa la sebab bukan ai yang masak. Ai tukang makan je hehehe
Assalamualaikum

Lama tak jumpa kan. Padahal niat nak menulis tu hari-hari ada je. Tapi tinggal niat je la eheh. Tak kesampaian nak direalisasikan sebab banyak pula dugaan Mac 2022 ni. Tak pasal-pasal sis kena cuti menulis tanpa sengaja.

Juadah Jumaat #6

in , by NaSa, February 18, 2022
Assalamualaikum

Satay ayam 😋

Terima kasih kerana membaca.
Bye dan Assalamualaikum.

Juadah Jumaat #5

in , , by NaSa, February 04, 2022
Assalamualaikum

Nasi kerabu dan ikan goreng celup tepung 😋

Terima kasih kerana membaca.
Bye dan Assalamualaikum.
Assalamualaikum

Alang-alang sis dah mengecap kebebasan daripada bebanan akademik sebab dah berjaya habiskan tugasan praktikum dan semua laporan berkaitan kan, maka ada banyak la masa lapang kejap sementara belum kerja ni. Dan aku paling banyak benda yang teringin nak buat adalah memasak sebenarnya.

Tugasan berkaitan praktikum: SELESAI!

in , , by NaSa, January 30, 2022
Assalamualaikum

Benar seperti yang dinyatakan dalam tajuk, Alhamdulillah semua tugasan aku di UUM yang berkaitan dengan praktikum kini dah selesai. Jadi selain bebas daripada COVID-19, sis juga kini bebas daripada beban tugasan universiti. Tunggu cari kerja dan galas beban kerja je pasni ahahaha

Dah selamat potong gelang

in , , by NaSa, January 29, 2022
Assalamualaikum

Akhirnya... dapat juga aku sentuh keyboard dan bebas menaip tentang apa-apa tajuk selain daripada tujuan akademik. Almaklumlah sis baru tamatkan latihan praktikum haritu dan dah selamat pun hantar report, logbook, borang penilaian semua tu. Jadi boleh la nak melagha sikit kan hurhurhur. FREEDOM!!

Ni cerita minggu lepas tapi saja up harini. Seperti tajuk di atas, Alhamdulillah kami sekeluarga dah selamat potong gelang pink dan tamatkan tempoh kuarantin yang alkisah daripada mama dikatakan positif COVID-19 haritu. Takde dah la kena melangut dalam rumah je. Boleh dah nak berjalan-jalan.
Assalamualaikum

Tahukah anda, ini adalah hari terakhir aku jalani latihan praktikal untuk keperluan graduasi dari UUM?

Tapi tahukah juga anda, aku tak boleh nak keluar celebrate di mana-mana atau rasa terlalu merdeka? Sebab kami satu rumah dah diwajibkan kena kuarantin selama seminggu? 😅

Kembara pendek: Merayap ke Puchong #1

in , , by NaSa, January 08, 2022
Assalamualaikum


Ingat tak haritu sis hilang kejap sebab busy? Memang busy betul tau sebab outstation jap. Eh? 😂

Aku kan buat internship secara WFH. Tapi hujung tahun 2021 tu, company nak buat jualan akhir tahun. Sale besar-besaran punya sebab nak clearkan gudang katanya. Jadi kami intern yang WFH ni diseru la oleh Puan Emma (our supervisor) untuk datang ke HQ di Selangor tu untuk tolong kalau mampu.
Assalamualaikum


Ni adalah topik yang aku nak publish masa 31 Disember 2021 haritu untuk kenang semula perjalanan diri sebagai blogger kecil-kecilan dan muhasabah sikit pasal apa-apa yang boleh dijadikan pengajaran tahun lepas. Tapi tu la haritu dah cakap tarikh tu aku busy atas sebab-sebab tertentu kan. Jadi tak sempat la nak tulis. Kali ni baru sempat susun isi hehe

Selamat Tahun Baru 2022!

in , by NaSa, January 05, 2022
Assalamualaikum
 

Selamat tahun baru, kawan-kawan pembaca sekalian!

Maaf la train aku lambat sikit sebab dah nak habis hari kelima tahun 2022 ni baru nak bagi ucapan haha. Aku memang busy yang teramat sangat hujung tahun haritu. Nak siram pokok Shopee pun tak sempat, inikan pula nak menaip panjang-panjang 😂
© NaSa · THEME BY WATDESIGNEXPRESS