July 2022 | NaSa

Kad lesen P saya dah siap~

in , by NaSa, July 30, 2022
Assalamualaikum

Setelah 2-3 hari menunggu mesej daripada cikgu memandu yang tolong buatkan kad lesen P lepas sis lulus ujian JPJ haritu, semalam (Jumaat) dah dapat berita nyeee. Kata cikgu, lesen dah siap dan boleh la ambik dengan dia di akademi nun. Tapi dia mesej petang so aku minta ambik esok je (Sabtu).
Assalamualaikum


Ini bukan iklan ke apa. Saja nak menulis sikit.

This is a newly found realisation on my part la sebab dulu-dulu selalu rasa pelik kenapa Scotch Brite gigih buat iklan kat TV nak promote span basuh pinggan. Padahal span je pun. Tuang sabun sikit, gonyoh sampai berbuih, sama je boleh tanggalkan minyak dan kotoran di pinggan mangkuk kan.

Juadah Jumaat: Ketupat Sotong

in , , by NaSa, July 29, 2022
Assalamualaikum


Dah lama mengidam ketupat sotong ni. Akhirnya ni baru dapat!

Sebabnya kalau nak beli sotong besar di supermarket sini, mahal sangat dan kesegaran pun tak seberapa. Kali ni baru kesampaian hajatnya lepas makcik aku yang duduk berdekatan pantai Thailand dan memang kerja jual ikan dan makanan laut fresh tu kirimkan sekotak besar sotong segar.
Assalamualaikum

Ingatkan Gardenia ada roti perisa baru dalam siri Toast'em lepas keluarkan roti Pandan Kelapa viral haritu. Tapi bukan rupanya. Dia ambik roti butterscotch lama dan ubah imej masuk siri Toast'em sahaja.

Lulus ujian JPJ dalam cubaan pertama!

in , , by NaSa, July 26, 2022
Assalamualaikum


Tak ada kena repeat.

Tak ada kena belanjakan lebih duit.

Alhamdulillah urusan di akademi memandu berjalan dengan sangat lancar. Lepas setahun tertangguh, akhirnya aku berjaya dapatkan kelulusan ujian JPJ hanya dalam cubaan pertama sahaja!
Assalamualaikum

Lepas kegagalan buat kek sarang semut haritu sebab tak berapa bersarang, kali ini kita masuk Take 2 ya. Sebab pantang la sis kalau masak kek tak jadi ni. Memang rasa geram-geram nak buat lagi sampai jadi walaupun at least sekali sahaja. Biar terlunas dendam kesumat hati ini gitu.
Assalamualaikum

Apa yang akan jadi bila lidah kampung Melayu bertemu makanan oppa oppa Korea? 🤔

Dia kalau tak jadi amazing, jadi Astaghfirullah. Antara dua tu je la.

Dan ini adalah sebuah kisah Astaghfirullah hahaha
Assalamualaikum

Lepas beberapa bulan menunggu, akhirnya status hamba dalam portal UUM sudah bertukar kepada "Tamat Pengajian" ya. Maksudnya Senat sudah luluskan diri ini untuk layak graduasi 🎉
Assalamualaikum

Colek malas Kelantan.

Di tempat lain, ada juga yang panggil "Rojak Kelantan" sebab asal-usulnya popular di negeri Kelantan.

Basically colek malas ni adalah sejenis cucur. Tapi kenapa namanya colek malas?
Assalamualaikum

Benda ni kalau aku cerita di tempat lain, biasanya orang tak boleh nak relate sangat. Tapi kalau cerita di blog, mungkin ada beberapa kawan blogger yang boleh relate kot? Sebab sama-sama blogger kan.

Tanam cendawan tiram dalam rumah (Bab 1)

in , by NaSa, July 17, 2022
Assalamualaikum

Aku tak makan cendawan.

Saudara mara dia macam sayur kulat dan produk berasaskan dua benda tu pun aku tak makan. Mama buat tomyam campur kulat dalam tu pun aku rela kuis buang dan senduk kuah dan carrot je. Sebab tu tak boleh relate kalau orang minat sangat dengan kulat celup tepung, sup sayur kulat, etc lol
Assalamualaikum

Tahun lepas aku pernah komplen pasal roti Gardenia baru yang berinti karamel masin tu kan. Sebab ban coklat tak sedap dan inti karamel dalam tu sikit je. Seakan tak berbaloi dengan harga RM1.50.
Assalamualaikum

Sebab dendam sangat dengan semut kan, sebelum raya Haji tu aku kutip sarang semut tu buat kek 😂

Ok gurau

Pernah cuba lempeng cicah susu pekat?

in , , by NaSa, July 14, 2022
Assalamualaikum


Lempeng cicah susu pekat adalah satu makanan yang tak asing bagi family aku, dan aku rasa benda ni pun macam agak normal di Kelantan. Aku dari kecik sampai besar pun makan macam ni je kalau tengah takde duit. Sekilo tepung tu bancuh jadi lempeng memang kenyang satu family tau.
Assalamualaikum

"Mau terbakar lidaaaaaaahhhhh!" 🔥🔥🔥

Begitu tagline kicap manis baru keluaran Mahsuri perisa EKSTRA PEDAS, dan tagline tu sangat tepat ya. 

Memang pedas nak mampos! 😂
Assalamualaikum

Alkisahnya, haritu baking paper aku habis sebab banyak sangat buat kek masa raya puasa haritu. Jadi sebelum tidur semalam, sis singgah le Shopee untuk beli siap-siap takut terlupa. Alang-alang free shipping voucher untuk Julai ni masih belum digunakan.
Assalamualaikum

Lama tak sembang pasal buah pinggang. Padahal ada je beberapa isu yang jadi sebelum ni tapi tak sempat nak update sebab tahun lepas kan banyak kisah keluar masuk hospital. Pastu dengan aku duk busy internship lagi. Tak kesampaian hajat nak menulis. Jadi kali ni kita pot pet la sikit.

Perbezaan antara KM, KPM, dan KPTM

in , , , by NaSa, July 11, 2022
Assalamualaikum


Sembang IPT kejap. Macam biasa, brace yourself sebab aku nak bebel panjang nak mampus.

Aku duk perhati yang salah satu keyword yang popular di blog ni adalah orang cari perbezaan antara beberapa institusi pendidikan MARA tau, iaitu Kolej MARA (KM), Kolej Profesional MARA (KPM), dan Kolej Poly-tech MARA (KPTM). Berapa banyak MARA daaa 😂
Assalamualaikum

Oleh sebab kanak-kanak riang UUM ramai yang singgah di entri cara pindah kredit diploma di UUM, banyak kali jugak la aku dapat soalan "macam mana nak kira baki semester?" Jadi ni tutorial secara bergambar la biar mudah nampak dan faham. Biar korang tambah ilmu pasal portal UUM sekali 🤭 
Assalamualaikum

Setahun ye. Setahun.

Lesen belajar memandu (LDL) aku tu expired 15 Jun 2021 tau 🤣

Lebih setahun dah pun kalau ikutkan lol

© NaSa · THEME BY WATDESIGNEXPRESS