March 2022 | NaSa
Assalamualaikum

Ingat lagikah cerita talian WiFi Maxis bermasalah sampai aku tak boleh menulis haritu?

Masalah masih belum selesai ya. Dari awal bulan Mac sampai harini dah 31 Mac, sama je masalah dia. Dah sebulan ni aku sabar je belum buat aduan apa-apa kat SKMM sebab dia kata tengah baiki. Tapi takde pembaikan pun??? 🙄
Assalamualaikum


Apakah itu SPPP?

SPPP adalah singkatan bagi Skim Pendaftaran Perniagaan Prihatin. Skim ni ditawarkan khusus kepada usahawan dari kumpulan B40 dan pelajar IPT sepenuh masa. Melalui skim ni, mereka akan dapat insentif PENGECUALIAN YURAN pendaftaran SSM dan maklumat perniagaan selama 1 TAHUN.
Assalamualaikum

Suatu soalan yang menjadi tanda tanya.

Bukan kalau dah tamat belajar, kita dah tak perlu duit pinjaman ke? 
Kenapa PTPTN masukkan lagi duit dalam akaun kita? 
PTPTN sengaja nak kita berhutang banyak-banyak eh??? 🤔🤔
Assalamualaikum

Gelap kenapa tuuu?

Cerita sebuah pengalaman la nak katakan 🤭

Khamis lepas aku kena temankan mama pergi klinik mata di HRPZ sekejap sebab katanya mata yang baru lepas operate Januari haritu jadi rasa tegang dan sakit. Temujanji seterusnya patut bulan Mei ni. Tapi lama nak tunggu kan jadi call klinik, nurse suruh datang je Khamis lepas. So kami pergi la.
Assalamualaikum

Awak-awak semua dah update aplikasi MySejahtera ke belum?

Aku baru je lepas update. Tu pun lepas tengok ada kawan-kawan duk kongsi gambar screenshot muka baru MySejahtera masing-masing yang ewahhh sangat.

Kenapa?


Aplikasi MySejahtera kini ada lambang "VERIFIED" di bawah nama kita, sebelah nombor kad pengenalan.

Tamat sudah tahun akhir pengajian di UUM

in , , by NaSa, March 21, 2022
Assalamualaikum

Alhamdulillah 'ala kulli hal.

Akhirnya keputusan semester praktikum dah pun keluar secara rasmi. Sis berjaya mencapai gred target yang dikehendaki yakni A. Boleh la merasa dapat GPA 4.0 rata yang pertama dan terakhir di Universiti Utara Malaysia (UUM). Sebelum ni setiap semester asyik ada je 1 subjek yang sangkut tak dapat A 🤣

Assalamualaikum


Harini rumah agak sunyi sikit berbanding biasa. Selalu pagi-pagi sebelum abang ipar pergi ke tempat kerja, dia singgah di rumah ni dulu tinggalkan Amir Faris yang tengah enjoy cuti sekolah. Tapi harini 21 Mac 2022, sesi persekolahan baru dah bermula. Secara rasminya, Amir kini dah masuk kelas Darjah 6.
Assalamualaikum

Soalan yang misteri dan menakutkan.

Tapi kalau tengok pada varian COVID-19 yang berubah-ubah dan mudah berjangkit, tak mustahil pun kan kalau ada orang tu yang memang positif tapi dia tak sedar. Pastu tahu-tahu simptom dah sembuh sendiri dan dia elok je sambung kehidupan seperti biasa kan.
Assalamualaikum

Di sini produk Korea, di sana produk Korea. Mana-mana pun Korea haa ranchak berdosahhh~

Tapi Korea Selatan yang beribunegarakan Seoul la. Bukan Korea Utara yang Pyongyang tu huhu

Sejak fenomena muzik K-pop dan lakonan K-drama/movie semakin viral dan dikenali ramai, boleh dikatakan satu dunia kot dah terpengaruh dengan budaya Korea. Dari segi makanan, minuman, fesyen, mekap, produk kelengkapan rumah, etc, ramai pengguna tingkatkan demand untuk produk berasaskan Korea. Sebab tu makin banyak jenama mula ambil elemen Korea tu dan terapkan dalam produk mereka.

Juadah Jumaat #7 : Alkisah nasi khao mok

in , , by NaSa, March 18, 2022
Assalamualaikum

Nasi khao mok Thailand

Penampilan nasi ni sepatutnya include daun salad dan tomato tapi salad takde dan aku tak suka tomato so aku letak timun je la. Sambal pun sepatutnya cair sikit (panggil sambal air lada). Tapi kali ni mama buat on the spot pakai apa ada je dan mood dia pun entah nak buat sambal goreng jadi ai tak boleh komplen apa-apa la sebab bukan ai yang masak. Ai tukang makan je hehehe
Assalamualaikum

Lama tak jumpa kan. Padahal niat nak menulis tu hari-hari ada je. Tapi tinggal niat je la eheh. Tak kesampaian nak direalisasikan sebab banyak pula dugaan Mac 2022 ni. Tak pasal-pasal sis kena cuti menulis tanpa sengaja.
© NaSa · THEME BY WATDESIGNEXPRESS