December 2021 | NaSa
Assalamualaikum

Eh lamanya tertangguh review ni ehehe. Sorry la lepas mak aku keluar dari hospital dulu ada banyak juga kerja intern yang tertangguh jadi aku malas nak set up latar untuk ambik gambar.

Walaupun banyak update entri lain sepanjang waktu ni, tapi yang tu barang yang boleh ambik gambar guna latar beshe-beshe. Aku kalau skincare ni kena la guna latar lawa sikit haha (lawa la sangat)
Assalamualaikum


IFMAL tau. Bukan Ikmal nama kekasih lama hahaha

Ada tak kawan-kawan yang kenal dengan nama IFMAL ni? Ke rasa macam tak pernah dengar je?

Untuk pengetahuan bersama, IFMAL adalah syarikat tempatan yang bertapak di Puchong dan ada cawangan di Bangi dan Melawati. Mereka beroperasi dalam bab import barang dari 3 negara iaitu UK, US, dan Australia. Banyak benda yang IFMAL selalu bawa masuk Malaysia tapi nak sebut satu-satu, meleret pula. Jadi sis ringkaskan barangan laku keras di IFMAL ni ikut kategori di bawah ye.

Saya belum meninggal tau

in , , by NaSa, December 29, 2021
Assalamualaikum

Alkisah tersebutlah suatu kisah kelakar (bagi aku)...

Tahun ni aku sebenarnya ada ambil kelas memandu tau. Sekian lama baru nak belajar drive ye. Selama ni selalu duduk rumah, bukan jenis kaki merayap dan keluar berjalan pun. Keluar pun dengan parents atau adik beradik je sebab tu malas nak belajar drive lagi. Tapi dah nak grad dan nak kena cari kerja ni elok la kita belajar drive sendiri kan. Senang nak bergerak.
Assalamualaikum

Baru perasan dah setahun lebih aku guna vakum ni tapi tak tertulis lagi kisah dan sejarahnya haha. Alang-alang tahun 2021 dah nak habis ni, jom la kita publish ceritanya. Peram lama-lama buat apa kan.

Kalau pernah baca pengalaman aku kena scam dalam Shopee haritu, akan tahu la yang aku berjaya dapat refund hampir 50% daripada scammer tu (walaupun sepatutnya boleh dispute sampai dapat full refund). Pastu sebab aku memang dah lama nak ada vakum mini yang boleh cuci kawasan kecil-kecilan, aku pun topap duit refund tu sikit dan checkout la vakum Midea ni sebijik.

Selamat kembali bertugas di negeri sendiri

in , , by NaSa, December 27, 2021
Assalamualaikum


Alhamdulillah. Selepas lebih 13 tahun, berjaya juga family kami dapat satu berita gembira yang sangat dinantikan ni. Akhirnya, permohonan kaklong untuk bertukar ke sekolah di negeri sendiri diluluskan!
Assalamualaikum

Oleh sebab haritu dah beli Ovaltine jenis chocolate spread kan, kali ni kita cuba yang bentuk aiskrim la pula. Alang-alang terjumpa di kedai runcit haritu, aku pun sebat la seketul untuk tahu rasa dia cemana sebab sis tak tahu pula Ovaltine dah berkembang masuk dalam bidang aiskrim pula.
Assalamualaikum

Yeee rasa terpanggil pula nak berkongsi pasal satu resepi yang aku selalu juga la buat kalau ada stok cheese keping dan roti pastu campur pula dengan mood malas nak makan nasi. GRILLED CHEESE namanya. Gitu taste anak tekak ikut mat saleh kejap hehe
Assalamualaikum

Bulan November haritu, di Twitter ada terjadi bualan ramai pasal produk terbaru daripada Gardenia. Katanya ada 2 perisa baru yang dah diperkenalkan dalam bentuk serupa roti krim coklat dan jagung Gardenia yang lejen sepanjang zaman tu. Tapi kali ni perisa baru tu jenis eksklusif sikit dan tingkat harga pun lebih mahal daripada roti krim yang perisa klasik tu. Amboi!

Juadah Jumaat: Ketam Nipah

in , , by NaSa, December 24, 2021
Assalamualaikum

Ketam nipah rebus ketuk serai

Throwback je ni. Beli masa abang ipar aku positif COVID-19 beberapa bulan lepas. Mahal ye ketam nipah seekor RM13. Tu pun aku tak gemar sangat sebab leceh ya Rabbi nak makan pun.

Selesai dos booster untuk mama abah

in , , , by NaSa, December 24, 2021
Assalamualaikum

Baru-baru ni diumumkan bahawa individu yang dah cukup tempoh 6 bulan divaksin daripada tarikh dos pertama kena ambil dos penggalak kan. Oleh sebab mama abah haritu dapat vaksin sekitar bulan Mei, jadi dah layak la untuk dapat booster tu. Mujur kalini tak perlu pergi jauh macam dos 1 dan 2 haritu sebab dah makin banyak klinik termasuk swasta yang buka untuk walk in.

Macam abah dapat di Klinik Primer dekat rumah ni je. Mama dapat di klinik kesihatan area yang sama. Senang tak perlu redah jem. Tambah pula musim hujan sekarang kan. Takut terkandas kalau air naik je.

Tarikh abah haritu sepatutnya 16 Disember (Khamis), tapi masa pergi klinik yang ditetapkan tu, eh eh stok vaksin habis. Kena pergi minggu depan lepas stok sampai. Ikut kata nurse, hari Ahad (19 Disember) lepas pukul 11 pagi baru stok vaksin sampai. Haa takpe kita jumpa kemudian.

Tapi ramai ya Allah yee masa pergi minggu depan tu haha. Ada yang nak dapatkan vaksin untuk remaja, ada yang baru nak cucuk dos 1@2, dan ada yang walk-in booster. Orang ramai campur social distancing, jenuh ya kena beratur sampai selang 2-3 buah kedai dari klinik sebenar lol

Cumanya aku la yang beratur tu bagi pihak abah. Aku minta dengan nurse untuk abah standby duduk di kerusi dekat meja nurse je sebab kaki abah tak kuat sangat. Tempang sikit lepas baik dari strok dulu. Mujur nurse bagi. Suka juga dengan khidmat di klinik ni. Friendly je semua staff.

Klinik tu sebelah kedai yang shutter besi tertutup tu ye. Jauh beratur

Tapi beratur ni cuma untuk isi borang dan dapatkan kad vaksin sebelum check tekanan darah je tau. Untuk key-in data dalam MySejahtera, kena beratur lagi di tangga ke tingkat atas klinik. Ah, sudah!

Social distancing atas tangga pun boleh

Mujur la aku datang sekali. Sis memang lupa betul yang ada bahagian key-in data tu. Klinik ni pula sewa lot rumah kedai jadi space tingkat bawah memang tak muat la nak muatkan orang ramai-ramai macam PPV. Warga emas memang elok anak-anak temankan la. Biar mak ayah tunggu kat bawah je.

Untuk individu yang tak boleh naik tangga tinggi macam abah ni, klinik ni ada sediakan kerusi di hujung tangga tu. Lepas selesai key-in data kat atas, pengiring boleh bagitahu staf kat situ yang individu yang nak dicucuk tu tunggu kat bawah. Nanti mereka inform kat doktor untuk pergi cucuk kat situ.

Tengok selipar abah bunga-bunga haha

Lepas cucuk, Alhamdulillah takde kesan apa-apa sangat dan boleh la balik.

Pastu hari Khamis, kami bawa mama pula ke klinik ni. Walaupun aku kata MySejahtera tetapkan klinik kesihatan kan, tapi tarikh yang diberi 20 Disember (Isnin) tu bertembung dengan hari dialisis. Biasa lepas balik dari pusat dialisis tu mama pening lalat dan badan lemah sikit sebab penat jadi kami cancel dalam MySejahtera dan datang walk-in je di Klinik Primer ni.

Untuk kes mama lagi special. 

Kaki mama kan ada tulang retak jadi tak berapa gagah sangat la nak jalan. Biasa kena guna wheelchair kalau jalan jauh. Tapi kebetulan masa bawa abah ke klinik ni haritu, aku tengok ada makcik ni yang doktor pergi cucuk di kereta sebab dia tak boleh jalan. Jadi aku cakap kat mama tak payah turun pun. Tunggu je dalam kereta, nanti aku cakap kat staff nak cucuk ala drive thru. Lagi mama suka haha

Check tekanan darah pun buat di kereta. Untung ada mesin portable sekarang kan.

Tadaaa vaksin drive thru. Senang kan golongan warga emas nak dapatkan vaksin sekarang

Respek kepada kakitangan Klinik Primer ni atas kecekapan dan keramahan dalam urusan pemberian vaksin ni. Walaupun lokasi agak sulit sedikit sebab ruang yang agak sempit, tapi proses cucuk vaksin ni pun kejap je kan jadi tak kacau sangat pun. Harap-harap aku pun dapat booster kat sini je la pasni.

Oh ya alang-alang masa datang dengan abah haritu awal daripada waktu yang ditetapkan kan, sempat la aku suruh abah berdiri di photobooth depan klinik ni. Saja nak ambil gambar kenangan lepas divaksin.


Steady kan abah aku. Mujur tak reti buat mini love je hehe. Dan mujur juga masa tu orang belum ramai lagi datang ambik borang tunggu giliran vaksin. Kalau tak, aku pun segan nak berdiri situ ๐Ÿ˜‚

Terima kasih kerana membaca.
Bye dan Assalamualaikum.

Pertama kali cuba kek tapak kuda Nutella

in , by NaSa, December 23, 2021
Assalamualaikum

Beberapa bulan lepas masa blogwalking ada la aku terbaca entri salah seorang rakan blogger ni pasal beliau beli kek tapak kuda inti Nutella kan. Macam terliur je aku tengok sebab sis kan peminat kek dan peminat Nutella. Apabila kedua-duanya digabungkan, haruslah aku curious tentang rasa kek tu.
Assalamualaikum

Peminat aiskrim perisa mint, jangan merajuk tau.
Pembenci aiskrim perisa mint, jangan duk tepuk tangan pula ya.

Aku panggil je aiskrim mint ni ubat gigi tapi aku sebenarnya peminat aiskrim perisa mint tau. Sebabnya aiskrim mint ni ada nilai nostalgia yang agak istimewa gitu untuk aku hehe

Bergurau dengan Touch n Go

in , by NaSa, December 21, 2021
Assalamualaikum

Seronok kalau ada orang bagi kita duit free ni, kan? Lagi-lagi musim ekonomi serba mencabar ni. Memang kecil tapak tangan, stadium bola kita tadahkan. Rezeki jangan ditolak, bak kata orang dulu.
Assalamualaikum

Ini adalah pandangan peribadi saya sahaja hehehe~

Biasa kalau sebut pasal biskut cip coklat, mesti ramai akan ingat pasal Chipsmore. Hasil iklan yang kerap di TV, memang teringat-ingat la maskot Chipsmore kan. Aku pun sama. Perisa paling aku suka, Chipsmore Butter Crunch. Wangi je bau butter dia. Kelapa parut dalam tu pun sedap kunyah.

Ulasan Filem: Gonjiam Haunted Asylum (2018)

in , , by NaSa, December 20, 2021
Assalamualaikum

Masa untuk ulasan filem seram lagi~~

Yang aku tulis di page "About Me" pasal aku suka horror movies tu kan, memang tak tipu tau. Sis memang suka filem seram. Sejenis yang suka kepala otak aktif berfikir apa kemungkinan plot twist yang bakal terjadi dalam jalan cerita tu, campur dengan rasa berdebar sikit hehe. Dan kali ini, aku bawakan ulasan pasal filem seram dari Korea pula iaitu Gonjiam: Haunted Asylum.

Ovomaltine Crunchy Cream sedap ke?

in , by NaSa, December 19, 2021
Assalamualaikum

Aku kan... sebenarnya duk kenal serbuk koko untuk buat air tu je yang namanya Ovaltine. Kalau pergi supermarket biasa la nampak benda ni dalam botol kaca macam kat bawah. Ovaltine ni aku fikir macam geng dengan Milo sebab rasa coklat kan. Tapi tak pernah beli pun sebab sis setia dengan Milo haha

Ulasan Filem: The Whole Truth (2021)

in , , , by NaSa, December 19, 2021
Assalamualaikum

Sepatah kata sebelum ulasan filem ni dilanjutkan, OVERRATED.

Kalau sebut pasal filem genre horror atau thriller dari Thailand ni, biasanya expectation agak tinggi kan sebab kualiti filem dari sana banyak yang bukan kaleng-kaleng punya. Jadi masa nampak ramai duk RT pasal filem The Whole Truth ni di Twitter dengan pujian, ada la rasa macam "wow menarik." Tapi tu la... My short opinion pasal filem ni dah disingkatkan macam dalam ayat pertama tadi. Kehkehkeh ๐Ÿคญ

Ulasan Filem: Door Lock (2018)

in , , , by NaSa, December 18, 2021
Assalamualaikum

Nota: Ini ulasan bercampur meroyan yang panjang. Spoiler bersepah hahah

Sesungguhnya semakin sis stress, semakin banyak sis tengok filem. Nak alihkan minda biar jadi lebih tenang kononnya. Dan haritu 
masa tengah pusing cari mana-mana tajuk filem seram yang menarik hati, aku terjumpa filem Door Lock dari Korea ni. Ia bukan genre seram, tapi thriller. Aku tak kisah sebab genre thriller pun aku suka. Kena pula Gong Hyo-jin favourite I berlakon, mesti la nak tengok hehe

Tapi lepas habis filem ni kan, Astaghfirullah yang stress tadi makin bertambah stress jadinya. Memang berkati-kati aku mencarut kat hampir semua watak lelaki dalam ni. Stress!

Rombak lagi susunan meja tulis.

in , , by NaSa, December 18, 2021
Assalamualaikum

Rombak, rombak, rombak. Itu la kerja aku dengan susunan atas meja ni. Almaklumlah bilik agak kecil jadi sekali letak perabot, memang tak boleh nak sesuka hati susun dah la sebab ruang terhad. Lagipun berat kan. Gila tak kuasa aku nak angkat haha. Lain la kalau meja ni sebab barang kecik-kecik je jadi boleh adjust tambah atau buang bila perlu. Tapi biasanya kalau buang tu jarang la. Aku suka tambah je hehe
Assalamualaikum


Dalam kebanjiran produk makanan yang tetiba la rajin nak diinspirasikan oleh onde-onde atau buah melaka di Malaysia ni, aku baru perasan haritu yang Nestle ada juga keluarkan produk dengan perisa yang sama. Nama tak putar tak spin, direct Aiskrim Onde-Onde terus dia letak haha

Rezeki Hujung Tahun

in , by NaSa, December 17, 2021
Assalamualaikum

Beberapa bulan lepas kan, ada la batchmate aku ni tolong war-warkan pasal permohonan zakat UUM yang dah dibuka kepada para pelajar yang berkelayakan. Salah satu syarat untuk memohon, pelajar kenalah yang dari keluarga berpendapatan rendah.


Memula tu berbelah bahagi juga nak isi. Sebab aku ni macam layak, tapi macam tak layak juga tau. 

Musim baju sejuk kembali ke Kelantan

in , , by NaSa, December 17, 2021
Assalamualaikum

Sekarang ni dah masuk pertengahan bulan Disember. Kalau kat negara 4 musim, sekarang mereka sedap bergelumang dosa dalam salji. Tapi kalau negara kita ni terutamanya yang duduk di belah-belah Pantai Timur, ini adalah musim apa?

Jangan sampai pitam!

in , , by NaSa, December 16, 2021
Assalamualaikum

Pernahkah anda dengar, orang kata kalau bangun berdiri daripada baring atau duduk tu, kena perlahan-lahan dan jangan mendadak sangat. Sebab nanti tekanan darah jadi rendah dan boleh pening kepala. Lagi teruk, boleh pitam juga!!
Assalamualaikum

Mood masak-masak kali ini telah diinspirasikan oleh mood lapar malam-malam yang datang tanpa diduga hanya sebab tengok video pasal jagung??? hahahah

Lagipun aku duk teringat-ingat juga pasal jagung manis dalam cup yang aku selalu beli masa jaga mama di hospital haritu. Sedap je isi jagung lembut yang dibanjiri kuah susu manis dan lemak mentega. Campur masin-masin sikit hehe. Rasa tak cukup je makan secawan.

Watercolour set baru~

in , by NaSa, December 15, 2021
Assalamualaikum

Sis ada 'mainan baru'~~~ Diterbangkan khas tak berapa khas la dari China hehehe

Cantik tak?? ๐Ÿ˜Š
Yeee aku baru beli watercolour set haritu. Ada 90 warna berserta 1 berus air percuma dan semuanya dijual pada harga RM51 sahaja!! Berbaloi wohhh~

Aku ni nak kata pandai melukis tu, memang tidak la. Buat garis lurus pun bengkok, inikan pula nak lukis benda lain yang lagi lawa kan. Tapi watercolour ni aku guna juga la dalam projek quilling art aku sebab nak penuhkan latar kosong untuk bagi naik seri warna kertas.

Petanda kena cari jodoh?

by NaSa, December 14, 2021
Assalamualaikum

Bayangkanlah... elok-elok sis tengah fikir konten apa nak tulis di sini, ternampak pula iklan sebegini di  blog sendiri. Termenung kejap ye.

Kalau dah tak ada rezeki...

in , by NaSa, December 14, 2021
Assalamualaikum

Ini adalah sebuah kisah kesedihan pendek huhuhu~

Bak kata mat saleh kan, "What is meant to be, will be." Jadi kalau not meant to be tu, sampai bila-bila pun tak akan jadi la. Sama la kalau tak ada rezeki, tak ada la kan.

Kaitan dengan kisah aku ni pula, haritu kan masa last aku buat takoyaki untuk hari jadi sendiri tu, stok sos takoyaki yang beli dulu tu dah habis. Jadi kami makan gitu-gitu je la dengan sipi-sipi rasa sos sebab tak boleh nak tuang banyak-banyak kan. Tapi tepung takoyaki tu ada lagi tau dalam 500gm. Tarikh luput pula hujung bulan 12 ni. Jadi rasa macam sayang la kalau tak habiskan.
Nasi kerabu Kelantan bersama daging bakar dan solok lada ๐Ÿ˜‹

© NaSa · THEME BY WATDESIGNEXPRESS