October 2021 | NaSa
Assalamualaikum

Rumah anda tak ada Coway atau mesin air seangkatan dengannya?

Nak buat air panas secawan je dan malas jerang air guna cerek biasa?

Haaaa sama la kita.

Kat rumah ni, ada peti sejuk dan freezer je. Jadi stok air batu tu tak putus dan tak perlu water cooler. Air panas macam teh pun biasa buat satu jag waktu pagi je. Jimat la jerang air panas penuh cerek sekali harung kan. Cuma masalahnya, aku kadang-kadang ada rasa nak minum air panas waktu lain tau.

Orang dewasa tak boleh minum susu?

in , , by NaSa, October 21, 2021
Assalamualaikum

Apakah itu istilah "Adult Lactose Intolerance"?

Untuk cakap pasal ni, sebelum tu kita perlu kenali dulu apakah itu "Lactose Intolerance"?

Lactose Intolerance adalah masalah kesihatan di mana badan seseorang tak dapat hadamkan laktosa (gula susu) dalam susu dan produk tenusu yang diminum/dimakan. Ia terjadi apabila usus kecil mereka kurang hasilkan enzime "Lactase" untuk hadamkan laktosa tu. Jadi kalau mereka minum/makan susu dan produk tenusu, mereka akan alami gejala seperti kembung perut, cirit-birit, muntah-muntah, etc.
Assalamualaikum


Ya aku masih dalam mood ber'udang' lepas jumpa udang besar di pasar raya dekat rumah haritu yang tak pernah-pernah pun jual udang sebelum ni. Selalu aku jumpa ikan bilis je sebagai wakil makanan laut kat situ. Ni tengok dia konsisten je jual udang. Maka harus la aku as udang-lover ni beli kan hahaha
Assalamualaikum


Biasa kita dengar format untuk gambar ni ada JPG, JPEG, PNG, dan kadang-kadang GIF untuk gambar yang bergerak-gerak, gelek-gelek tu kan. Tapi kali ni dah ada format baru pula iaitu WebP (baru ke?).

Format WebP ni dibina oleh Google sebagai format gambar baru yang akan simpan gambar dalam saiz yang lebih kecil. Katanya, gambar dalam format WebP ni 26% lebih kecil daripada gambar sama dalam format PNG. Jadi format ni lebih cepat untuk dibuka dalam website berbanding format lain. Tapi setakat ni aku tengok in general memang gambar WebP lagi kecil daripada mana-mana format pun.

Milo Dairy Free Almond....tak sedap lol

in , , by NaSa, October 16, 2021
Assalamualaikum

Cantik warna botol Milo Almond ni
Memandangkan aku jenis jarang-jarang beli air manis di luar kan, jadi kadang-kadang tu tak alert sangat dengan perisa-perisa baru yang dikeluarkan oleh syarikat untuk pengembangan product line mereka. Tu yang aku pun baru tahu yang Nestle ada keluarkan produk lain berasaskan Milo baru-baru ni.

Milo Dairy Free Almond namanya.

Tabung Hijau: Cara mudah untuk menabung

in , , by NaSa, October 16, 2021
Assalamualaikum

Apakah salah satu kelebihan kita tinggal di negara Malaysia?

Duit kertas kita berwarna-warni hahahah~

Sumpah tak tipu yang duit berwarna-warni mengikut nilai yang berbeza-beza ni adalah satu benda yang best ya. Terutamanya kalau semua warna duit kertas tu ada dalam beg duit kita dan setiap satu warna tu tebal gila. Peh betapa indahnya pemandangan itu kan. Rasa kaya yang amat 😂

Mana roti pandan Gardenia tu? Mana?

in , , by NaSa, October 15, 2021
Assalamualaikum

Kredit gambar: Gardenia KL
Ada yang pernah cuba ke roti baru (tapi tak berapa baru) Gardenia iaitu Toast'em Pandan Kelapa ni?

Baca review orang lain, katanya memang sedap roti ni terutamanya kalau dibakar sebab bau wangi pandan tu jadi semerbak. Macam best je description bau dia. Teringat kat nasi lemak pandan. Ada juga ketulan gula melaka dalam kepingan roti tu kan. Aku expect mungkin rasa dia lemak manis macam roti perisa Butterscotch tu kot. Sedapnya. Tapi tu la, nak try sendiri memang masih belum kesampaian lagi.

Google AdSense dah kembali beroperasi

in , , by NaSa, October 15, 2021
Assalamualaikum

Alhamdulillah lepas beberapa minggu duk resah tunggu kelulusan daripada Google Adsense untuk tayangkan semula iklan di blog ni lepas tukar domain haritu, akhirnya masuk juga emel di bawah ni dalam inbox aku. Maksudnya, AdSense dah muncul semula untuk beroperasi di blog ni yeayyy~

Exercise your minds with Plays.org

in , by NaSa, October 14, 2021
Assalamualaikum

MEANING : Working constantly without taking time to relax oneself could make one be bored and boring.

I believe that most of us have learned of this idiom before. Myself is included, as ever since I discovered its meaning in elementary school, THIS is the quote that I can honestly say I have lived by in my childhood and I still do now even though I have already become a fully-grown adult 😂

Akhirnya selamat keluar dari hospital!

in , by NaSa, October 12, 2021
Assalamualaikum

Alhamdulillah...berkat doa semua, akhirnya mama dah selamat pulang ke rumah lepas hampir sebulan berkampung di hospital. Maksudnya aku pun dah tak payah jadi penunggu katil dalam wad tu. Syukur urusan dipermudahkan sebab kalau ikutkan, doktor pakar nak suruh duduk dalam wad tu sampai 16 Oktober ni iaitu hari Sabtu. Tapi doktor lain masuk dan tengok yang keadaan mama sebenarnya dah okey pun. Jadi dia bagi balik awal maka di sini la kita sekarang buat sesi throwback ahaks

Udang Goreng Kicap Masin

in , , by NaSa, October 02, 2021
Assalamualaikum

Selamat tengah hari~~~

Dah masak ke belum untuk hari ni?

Kalau belum, meh nak kongsi satu resepi yang aku suka ni sebab mudah dan ringkas je bahan yang diperlukan iaitu "Udang Goreng Kicap Masin"

Blog tukar baju lagi

in , by NaSa, October 01, 2021
Assalamualaikum

Entah berapa kali dah blog ni bertukar baju rasanya. Sebab sebelum tukar domain kepada dotcom tu, guna template lain. Lepas tukar domain, tukar lagi template lain. Sampai tersalah coding jadi navigation bar besar nak mampos. Jenuh nak baca coding di HTML cari apa yang salah. Terkini, guna template yang sekarang ni la. Beli dari laman web Etsy, terbang dekat RM50 haha
© NaSa · THEME BY WATDESIGNEXPRESS