September 2021 | NaSa

Seni September (2021)

in , , by NaSa, September 30, 2021
Assalamualaikum

Sesiapa anak-anak kelahiran tahun 80an dan 90an, nescaya dah boleh bangun dari tidur anda sekarang sebab bulan September sudah pun berakhir. Kalau anda dapat reference lagu tu, dapat la. Kalau tak dapat, mungkin kena google dulu hehe

Anyway, seperti tajuk di atas, harini jom baca satu lagi entri berseni yang dibawakan khas oleh jari jemari gemok saya ni. Tahun lepas kan ada diterbitkan satu entri pasal koleksi seni quilling aku sepanjang September masa tu kan, tahun ni pun kita buat la part 2  pula alang-alang tarikh sama 30 September hehe. Entri pertama sebelum ni boleh baca di entri Seni September yang ni.

Madam Bake Cookies: Bak Famous Amos

in , , by NaSa, September 29, 2021
Assalamualaikum

Topik penulisan untuk hari ini, kita masuk bab jajan. Sebabnya stok jajan aku untuk "senaman mulut yang mengunyah tak kira masa" tu dah habis. Tapi masalahnya aku masih tak tahu nak beli jajan apa untuk stok baru. Aku kan cerewet. Makanan ada bau atau tekstur lain sikit pun aku tak lalu makan. Kang beli mahal-mahal tapi lidah dan hidung tak suka, rugi pula. Aku dah la kedekut juga. Banyak hal la, Nasa.

Kenangan ketika ambil MUET 2017

in , , , , , by NaSa, September 28, 2021
Assalamualaikum

NOTA: Ini bukan tips MUET. Aku nak merapu throwback pasal kenangan masa ambil MUET dulu je. Tapi kalau nak tips pun boleh. Tanya je. Kalau boleh jawab, i jawab. Kalau tak, Sadaqallah hehe

Cornetto Dark Chocolate Brownie

in , , , by NaSa, September 27, 2021
Assalamualaikum

Tadi sebelum Asar, Amirah hantar whatsapp kata abah minta ambilkan kad bank dia dalam purse mama yang aku pegang sepanjang mama masuk wad ni. Katanya duit BSHR dah masuk dalam akaun BSN. Jadi abah nak la ambil duit tu buat bayar roadtax kereta. Tapi masa aku nak serahkan kad tu kat abah, dia suruh aku pegang pula sebab "Nanti pergi la ambil duit." Eh pulak?

Berperang dengan semut

in , , by NaSa, September 27, 2021
Assalamualaikum
Aku kan...ada sejenis tabiat yang sangat menyampah dan berdendam dengan semut tau. Walaupun aku tahu ada kebaikan kepada alam sekitar kenapa semut ni dicipta, tapi bagi aku serangga yang bernama semut ni sangat annoying ya. Memang asyik berperang je aku dengan semut ni.

Gebu-gebu Ban Serunding Ayam Mighty White

in , , , by NaSa, September 26, 2021
Assalamualaikum

Pernah makan ban serunding ayam keluaran Mighty White tak? Keeee tak tahu pun yang Mighty White ada keluarkan ban serunding ayam? hahaha
Sekarang ni siapa je yang tak tahu pasal Mighty White kan? Mereka salah satu pesaing kuat kepada syarikat roti terkemuka di Malaysia iaitu Gardenia kot. Setakat ni, ada macam-macam produk roti yang mereka keluarkan. Salah satunya adalah ban serunding ayam ni la. FLOSSY BUN namanya.

Jamuan hari jadi untuk Amirah

in , , by NaSa, September 25, 2021
Assalamualaikum

Alkisahnya...masa hari jadi anak buah aku si Amirah pada 16 September yang lepas, aku kan tak dapat buat kek macam tahun sebelumnya untuk sambut kecil-kecilan. Soalnya kan dari petang sampai ke tengah malam aku di hospital uruskan mama masuk wad. Kaklong dan abang ipar aku (umi dan ayah Amirah) pula tengah kuarantin sebab abang ipar aku berjangkit COVID-19 dari tempat kerja. 

Lengkap dos kedua Pfizer ✅

in , , , by NaSa, September 23, 2021
Assalamualaikum

Certificatenye rahsiaaa haha
Alhamdulillah...harini 23 September 2021 aku dah berjaya dapatkan dos kedua vaksin Pfizer lepas suntikan pertama vaksin haritu diberi pada 2 September 2021. Jadi cuma 3 minggu saja la tempoh menunggu untuk dapatkan dos kedua tu. Kemudian kena tunggu lagi 2 minggu sebelum status dalam MySejahtera boleh bertukar daripada Partially Vaccinated kepada Fully Vaccinated

Mujur perjalanan kali ini pun dipermudahkan. Lepas ni, boleh la bebas sikit nak merayap keluar pergi Kota Bharu ke hehe. Tau tak yang aku ni dah berapa minggu tak keluar pergi pasar raya walaupun ada banyak stok makanan peribadi dan barang keperluan dah habis. Sebahagian puncanya sebab takut risiko jangkitan, sebahagian lagi sebab malas, selebihnya sebab takde duit 😂

[REPUBLISH] Had Imaginasi Kanak-kanak: SIFAR

in , by NaSa, September 23, 2021
Assalamualaikum

Perkongsian rambang. 

Aku ada jumpa satu gambar ni dalam Google Photos dan masih belum terungkai misterinya pasal budak-budak jadi aku saja la nak cerita kat sini.

Biasa kan kita dengar yang daya berfikir dan daya imaginasi kanak-kanak ni serupa tiada had. Walaupun aku bujang belum ada anak, tapi ada la pengalaman jaga kanak-kanak tu. Sebabnya dua-dua anak kaklong aku tinggal di rumah aku. Mama abah yang jaga sejak lahir sebab masa tu kaklong masih bertugas jadi guru di Sabah. Tahun 2012 baru dapat balik bertugas di Semenanjung.

Ramainya bakal pelajar UUM??

in , , , by NaSa, September 22, 2021
Assalamualaikum


Haritu masa 15 September 2021 kan keputusan UPU untuk lepasan STPM/Setaraf dah diumumkan. Maksudnya pelajar-pelajar yang layak tu nanti akan dapat tawaran untuk masuk ke universiti bagi meneruskan pengajian di peringkat ijazah Sarjana Muda la. Pastu sebab tengok orang ramai duk kongsi keputusan UPU masing-masing di Twitter, aku macam saja la nak menyibuk juga dalam kemeriahan tu.

Kenapa?

Sebab bila pelajar nak masuk universiti ni mesti la akan cari maklumat berkaitan pasal IPT yang mereka akan masuk nanti. Jadi aku sebagai pelajar universiti juga yang memiliki blog ni mesti la nakkan peluang ni untuk tarik trafik tinggi sikit kan. Jadi sengaja la aku tweet promote blog aku seperti di bawah.
Assalamualaikum

Beberapa hari lepas masa tengah blogwalking, ada nampak banner tentang giveaway buku yang dianjurkan oleh saudari Fariha Jafri. Sempena ulangtahun pertama beliau buka kedai buku preloved di Shopee rupanya. Menarik sebab hadiah yang ditawarkan juga berbentuk buku. Syarat penyertaan pun mudah. Jadi ayuh la kita masuk menempel sekali hehe

Untuk giveaway ni, peserta dikehendaki cerita pasal 2 buku yang terbaik pernah mereka baca. Emmm termenung juga nak fikir memula tu sebab aku dah lama juga tak baca buku sebenarnya. Masa sekolah dulu rajin la beli siap family beli 1 almari besar untuk letak semua buku aku. Sekali tahun 2014 masa banjir besar tu sebahagian almari tu dan bukunya tenggelam. Jadi lepas tu aku pun dah jarang baca buku sebab serik buku rosak sobs. Baca manga dan webtoon dalam phone je rajin sebab takde buku fizikal kan haha

[REPUBLISH] Gigi yang biadap!

in , , by NaSa, September 21, 2021
Assalamualaikum

Ni macam sedikit follow-up kepada entri aku pasal aku selalu dapat ulcer akibat stres tu. 

Ringkasan cerita, kan sebelum ni aku selalu dapat ulser dalam 2-3 kali hampir setiap bulan sejak belajar online 
walaupun sentiasa cukup minum air. Mula-mula ingatkan sebab tak cukup zat makanan sebab duduk kat rumah takde selera makan. Rupa-rupanya bila consult dengan doktor gigi, katanya aku dapat stress ulcer akibat badan selalu berada dalam keadaan stres. Almaklum paklum la dah tiga sem belajar menghadap laptop semata-mata, takde interaksi bersemuka dengan manusia, tak boleh keluar berjalan legakan minda.

[REPUBLISH] Giveaway by Shida Radzuan

in , , by NaSa, September 20, 2021
Assalamualaikum
Klik sini untuk join.

Another giveaway hendak disertai. Dah nampak penyertaan dibuka sejak hari pertama lagi. Awal dah aku buat draft siap tempek banner pastu sambil cari isi sambil melencong ke tempat lain maka akhirnya kekal menjadi draft. Pasrah dah dengan perangai tak reti fokus ni hahaha

Kali ini giveaway dianjurkan oleh kak Shida Radzuan dengan penawaran hadiah misteri buat para pemenang. Ewah curious pula hadiah apakah yang menanti itu?

Syarat penyertaan giveaway ini, kena nyatakan apakah yang menarik minat anda tentang blog kak Shida. Emm banyak benda boleh cerita. 

Berkebun dalam Shopee

in , , by NaSa, September 20, 2021
Assalamualaikum
Jom jadi pekebun tanpa baja.
Dalam dunia sekarang yang dibanjiri dengan kewujudan pasar atas talian ni kan, rasanya ramai orang yang pernah ada pengalaman beli barang melalui aplikasi Shopee kan? Aku pun rajin. Hampir setiap bulan ada je parcel menyinggah di rumah ni untuk aku. Aktif sangat membeli-belah siap dapat pakej pernah kena scam dalam Shopee lagi hahaha

Kalau dulu ia cuma tempat membeli-belah, sekarang Shopee dah berevolusi untuk sediakan lebih banyak fungsi. Boleh bayar bil, beli topap, boleh buat live, siap main game lagi. Haaa aku la tu yang aktif main game tu. Tapi game yang terpilih je la sebab ada game yang boring macam Shopee Candy (sebab macam Candy Crush) dan ada yang bikin sakit hati macam Shopee Claw tu sebab hadiah jarang lekat. Terasa seperti sia-sia je yang tu sebab sikiiiiit lagi nak dapat pancing, sekali benda tu jatuh emmmm

Kini bertukar domain || Nasa Menulis

in , , by NaSa, September 19, 2021
Assalamualaikum

Ehem ehem~ Cuba tengok domain baru saya dalam kotak URL atas tu.

Siapa yang menulis?

Nasa yang menulis✨ hehehehe

Alhamdulillah lepas sekian lama berhajat nak ada domain blog sendiri yang tidak terikat kepada blogspot semata-mata, akhirnya kini hasrat tu tercapai juga. Lama tau aku pendam cita-cita nak ada custom domain ni. Sejak mula berkecimpung dalam dunia blogging pada zaman bangku sekolah lagi dah ada feeling-feeling nak ada ".com" tu. Rasa lebih best sebab domain macam tu tampak lebih profesional. Cuma tu la aku selalu sangka yang benda tu macam susah je nak buat dan mungkin mahal bagi aku sebagai pelajar. Jadi tak terfikir pun nak cari cara-cara beli domain tu.
Assalamualaikum

Can you guess the name?
Selepas kejayaan dua produk terdahulu iaitu Oatmeal Turmeric Mask and Scrub serta Snowmeric Hydra-boost Brightening Serum, Yello Skincare kini bakal melangkah setapak lebih jauh lagi dalam dunia kecantikan. Kali ni mereka bakal memperkenalkan produk pencuci muka pula. Katanya tak lama lagi akan keluar dan mungkin dalam bulan September ni akan dilancarkan uwuu~

Produk pencuci muka ni dah diumumkan sejak Februari melalui Twitter rasmi mereka tapi aku rasa baca sekali lalu je kot tweet tu masa tu. Kemudian ada awal bulan ni ke bulan lepas entah, Yello Skincare ada tweet buat tawaran kalau ada pengguna yang berminat nak jadi beta-tester untuk pencuci muka baru ni. Aku masa baca tweet tu memang nak reply. Tapi aku takut nampak gelojoh sangat pula kan. Akibat tak nak nampak excited sangat, aku lek-lek dulu kejap. Last sekali aku lupa terus nak reply 💀

Masuk hospital lagi...

in , by NaSa, September 17, 2021
Assalamualaikum
Bertemu lagi.
Semalam 16 September 2021 Hari Malaysia kan. Sepatutnya hari lahir ke-13 anak buah aku yang sulung sekali, iaitu Amirah kakak kepada si Amir Faris ni. Tapi tak kesampaian hajat nak celebrate ke apa. Baru 2 hari lepas aku update cerita pasal aku kena teman mama di wad hospital walaupun aku baru lepas cucuk vaksin kan. Tapi semalam, takdir Allah, mama kena masuk hospital lagi.

Lepas balik dari hospital haritu nampak macam dah sihat kan. Takde muntah berterusan macam sebelum masuk wad tu. Tapi mungkin disebabkan sebelum tu mama dah lama sangat seminggu duk muntah, sampai kali ni akhirnya berlaku pendarahan dalam usus. 2 hari straight mama muntah keluar warna hitam, buang air besar pun hitam. Sampai hari Rabu tu tak larat nak pergi pusat dialisis.

2 minggu selepas cucuk dos pertama Pfizer...

in , , by NaSa, September 15, 2021
Assalamualaikum

Seperti yang sedia maklum, 2 September 2021 yang lepas aku dah selamat dapatkan dos pertama vaksin Pfizer. Kalau ikut tarikh harini, hampir 2 minggu juga la dah berlalu kan. Tinggal lagi seminggu je lagi sebelum aku kena pergi dapatkan dos kedua vaksin tu di Pantai Seri Tujuh tu 23 September ni. Maksudnya Khamis depan la. Fuhh boleh merasa angin pantai lagi la aku haha
Vaksin Pfizer memang kena tunggu 3 minggu sebelum boleh dapatkan suntikan dos kedua.
Lepas suntikan dos pertama Khamis haritu, kesan sampingan yang paling kuat aku rasa kan, cuma bahu belah kiri jadi berat je. Memang sejak di PPV tu lagi sampai la keesokan hari (Jumaat) tu bahu aku berat. Daripada mula-mula rasa kebas, memang Jumaat tu nak angkat siku lebih daripada paras pinggang pun tak larat haha. Sehari aku duduk dengan keadaan lengan bengkok tu. Malam pertama lepas vaksin tu aku tidur lurus je. Takut tertimpa bahu kiri yang bengkak 😂

[REPUBLISH] Wordless Wednesday

in , by NaSa, September 15, 2021

[REPUBLISH] GIVEAWAY #1 by AisyahNizam

in , by NaSa, September 14, 2021
Assalamualaikum

Klik sini untuk join 😀
Aku ada masa terluang sikit jadi saja jalan-jalan singgah blog yang tak pernah ditemui sebelum ni. Mana tahu ada kenalan baru kan. Sambil berjalan tu, masuk blog saudari Aisyah Nizam ni dan nampak beliau ada anjurkan satu giveaway. Macam menarik hadiah yang ditawarkan kepada pemenang sebab yang bertuah akan dapat Ikan Bilis Salted Egg.

Selama ni aku pernah dengar pasal salmon skin je yang ada perisa salted egg. Viral kan sebelum ni sebab sorang selebriti jual, habis selebriti lain pun berlumba keluarkan produk salmon skin salted egg masing-masing, belum termasuk peniaga lain lagi. Tapi aku tak pernah cuba pula produk salmon skin tu sebab bagi aku agak mahal. Jadi mampu tengok iklan je la walaupun terliur haha

Pengalaman aku sebagai peminjam PTPTN.

in , , , by NaSa, September 13, 2021
Assalamualaikum
Minggu lepas pun dah tulis pasal PTPTN kan. Tapi tu cuma cara semak bila pinjaman PTPTN akan masuk dalam akaun pelajar untuk semester baru. Kali ini, aku terlintas nak cerita pasal pengalaman aku sebagai peminjam PTPTN. Tapi tak termasuk pasal bayaran balik pinjaman la sebab aku belum grad. Sementelah aku pun ada kisah lain dengan PTPTN ni yang tak semua pelajar akan lalui, dan haritu pun ada bakal pelajar contact aku melalui Twitter minta pencerahan pasal PTPTN sebab katanya dia nak sambung belajar dan sedang buat survey cara pembiayaan pelajaran. Boleh la aku kongsi info sikit. 
Assalamualaikum

Hari ni hari hujung minggu. Maka jom kita rajinkan jari jemari sikit untuk sertai giveaway anjuran Aienienka ini. Siapa tahu ada rezeki menangi surprise box? Hehe
Untuk sertai, boleh klik banner atau TEKAN SINI.
Salah satu syarat yang ditetapkan untuk giveaway ni, kena ceritakan pasal surprise paling best yang pernah aku dapat ye. Well, dalam hidup aku ni jarang la aku dapat kejutan apa-apa jadi tak banyak nak kena fikir pun.

Maka dengan mudah, the best surprise yang aku pernah dapat adalah masa kawan-kawan diploma gigih sediakan kek dan hias foyer blok asrama untuk sambut hari jadi aku dan dua kawan lain sebab birthday kami bertiga di bulan yang hujung tahun.

Rutin hidup di UUM yang kian terlupakan.

in , , by NaSa, September 05, 2021
Assalamualaikum

Nota: Ini adalah entri bergambar yang panjang. Skrol baca caption je la korang 😂

Semalam kan 4 September 2021. Maksudnya, genaplah 3 tahun aku menyandang status sebagai pelajar UUM. Huhu cepatnya masa berlalu tinggalkan kita. Tahu-tahu dah hampir memasuki fasa untuk graduate dari UUM. Rasa macam baru semalam gelak-gelak dengan kaklong aku heret bagasi tayar pecah masa nak check-in bilik di Inasis TM.
Waktu muda sikit hahahah
Tapi sejujurnya rasa tak puas hati pula bila kenangkan dah hampir tamat belajar ni. Almaklumlah cuma sempat belajar setahun lebih je di kampus UUM. Sem 3 kan aku tangguh. Pastu masuk sem 4, baru sebulan daftar semula di UUM, dah kena tukar belajar secara atas talian gara-gara wabak COVID-19. Sedih. Sis belum puas kumpul memori kot. Tetiba kena belajar bertemankan dinding bilik je sampai habis.

Status Vaksin: Saya Zombi Pfizer.

in , , , , by NaSa, September 03, 2021
Assalamualaikum

Zombie disclaimer: Bakal menyerang orang yang berotak sahaja. Sekian.
Yak yak yeay Alhamdulillah setelah lebih 2 bulan tunggu giliran vaksin lepas daftarkan nama dalam aplikasi MySejahtera, akhirnya aku berjaya menerima suntikan dos pertama pada 2 September 2021. Syukur dapat tarikh vaksin awal. Kalau diikutkan, aku daftar nama dalam MySejahtera tu lambat sebenarnya. Sepatutnya dapat tarikh lambat la juga kan sebab sedangkan orang yang dah daftar awal sejak Februari 2021 pun ada yang belum dapat tarikh. 
Assalamualaikum

Selamat memasuki bulan September 2021, kawan-kawan~

Rasa macam tak percaya pula yang bulan Ogos dah habis. Rasa macam baru haritu aku duk berlengah-lengah nak taip entri pasal ulser aku sebab asalnya niat nak tulis dan publish masa 1 Ogos. "Bulan baru, pos baru" la kononnya. Last sekali terbit lambat juga sebab malas nak menaipnya lol

Tapi tu la kan tahu-tahu semalam dah sambut Hari Kemerdekaan Malaysia yang ke-64. Bapak tak meriah sebab takde bunga api, takde perarakan, takde kostum cantik-cantik orang pakai untuk setiap negeri, takde pertunjukan di stadium. Penangan natang COVID la katakan. Bertabah je la kita semua.
© NaSa · THEME BY WATDESIGNEXPRESS