LIMA Kelebihan Belajar di Kolej Profesional MARA (KPM) | NaSa
Assalamualaikum.

Memandangkan tak lama lagi keputusan SPM dah nak keluar, akak tahu mesti ada adik-adik yang tengah keliru, terpinga-pinga, tercari-cari apa hala tuju yang betul untuk sambung pelajaran kan.

Bukan senang nak buat pillihan woi.

Mana nak pilih? Asasi ke, masuk matrik ke, sambung STPM ke, insaf ambik STAM ke, atau pun lompat diploma terus? Belum masuk part bayaran yuran pengajian dan kos makan minum nanti. Mak ayah bayar sendiri ke? Nak pinjam PTPTN ke? Atau nak apply for sponsorship? Pening, pening....

Akak malas nak cakap panjang. Masing-masing ada cita-cita sendiri yang nak dicapai. So pilihan berbeza mengikut keperluan individu la kan.

Cumanya akak nak pesan, kalau adik-adik ni pelajar berketurunan Melayu atau Bumiputera yang rasa cam nak belajar selesa tanpa hutang, consider la untuk ambik diploma kat Kolej Profesional MARA (KPM). Banyak kelebihan woi sumpah tak tipu. Akak alumni akak tahu la hahahah...

Jadi, alang-alang akak baru habis belajar kat KPM (specifically KPM Ayer Molek), meh sini akak nak gebang sikit apa kelebihan dan kebaikan belajar di KPM ni.

1) YURAN PENGAJIAN PERCUMA = BEBAS HUTANG!!!!
Part ni paling best wa cakap lu, sumpah tak tipu. Serious talk, yuran pengajian bagi kursus diploma di KPM ni adalah percuma tau. Diulangi, PERCUMA!!! Semuanya dah ditanggung oleh kerajaan dan MARA ya, anak-anak. Kau tinggal belajar rajin-rajin dan jangan malas macam anak setan je.

Tak perlu susah-susah pinjam duit PTPTN. Mak ayah pun tak payah susah-susah bergolok bergadai bayar yuran beribu ringgit. Paling-paling kau kena bayar pun, yuran pendaftaran semester + koperasi + muafakat yang bernilai dalam RM265++ dan duit buku (dalam RM100++? Nak jimat, boleh beli 2nd hand from senior).

Masa belajar pun dah jimat sekarang sebab tempoh diploma KPM dah dipendekkan jadi 2 tahun sahaja. Lepas habis diploma, graduan KPM boleh senang-lenang sambung ijazah. Tak perlu bimbang hutang masa diploma berganda dengan hutang ijazah. Kalau nak kerja terus pun, takde masalah. Duit gaji nanti tak perlu fikir nak tolak potongan bayar hutang PTPTN setiap bulan. Sebab apa?

Sebab kau memang belajar diploma di KPM ni secara percuma. Tak ada hutang apa-apa pun. Gila tak best?

2) ELAUN BULANAN KEPADA SEMUA PELAJAR
Dah la yuran belajar percuma. Dapat duit pula tu masa belajar. Ni memang kelebihan yang padu la terutamanya kepada pelajar dari keluarga kurang mampu.

Tak apa kalau mak ayah tak dapat bagi duit setiap bulan untuk kau buat belanja. Kau tak perlu ikat perut, tak payah buat muka kesian menumpang makanan kawan-kawan, tak perlu mencuri untuk makan (ni kira kes paling terdesak la ni).

Sebabnya?

MARA dah bagi elaun bulanan RM300 kepada semua pelajar di KPM. Kalau masa cuti sem, dia potong la sikit tapi tu pun dah kira banyak, dik oi. Dengan ekonomi zaman sekarang ni, siapa je nak bagi kau duit free?

Tapi kena pandai-pandai la uruskan kewangan dan bahagikan duit tu untuk makan minum, assignment, hiburan, dan simpanan. Jangan duk joli sana sini macam elaun kau tu RM3,000 pulak. Kalau perancangan kau baik, InsyaAllah cukup RM300 tu sebulan. Kalau kau komplen tak cukup pun, ingat MARA nak tambah? Dia bagi tu pun dah cukup baik hahahahah

Paling best, elaun yang diberi tu TAK PERLU DIBAYAR SEMULA lepas kau tamatkan pengajian di KPM. Betul-betul macam biasiswa kan. Makanya kalau nampak alumni KPM promote kata diploma di KPM ni seolah-olah belajar secara percuma dan best, percaya la yang ianya betul. Sebab yuran daftar dah la semurah-murah alam, takde yuran pengajian, elaun bulanan pun dapat.

Tapi syarat utamanya, pastikan kau berdisiplin dan jangan buat hal sampai kena buang kolej tau. Sebab kalau kau dibuang ataupun berhenti separuh jalan masa diploma tu, masa tu memang kena bayar balik jumlah elaun yang dah diberi. Kalau mampu, takpe la. Kalau tak, parah nanti kau nak bayar balik jumlah elaun yang MARA dah bagi selama kau tinggal di KPM tu.

Jadi make sure korang tamatkan pengajian dengan selamat untuk elakkan daripada kena bayar balik elaun tu okey. Pointer masa grad tak kisah pun asalkan korang grad hahaha

3) ASRAMA SELESA DAN PERCUMA
Ya, anda tak salah baca. Asrama di KPM ni  pun percuma. Lagi sekali ulang, PERCUMA!!! Tak payah bayar yuran penempatan apa-apa. Cuma kena beli stiker daftar elektrik je RM3 untuk satu barang. Tu pun ada je yang tak bayar lol

Syarat nak duduk asrama, cuma kena rajin join aktiviti kolej untuk kumpul kupon merit. Tapi kalau nak duduk menyewa kat luar pun boleh. Bebas sikit sebab tak terikat dengan peraturan asrama.

Kalau di KPM Ayer Molek, asrama dia lawa teruk la jugak terutamanya asrama perempuan. Dah macam rumah pangsa hahaha. Tapi KPM lain akak tak tahu asrama dia macam mana. Akak duduk Ayer Molek, cerita yang Ayer Molek je la ya (dan cerita asrama perempuan je la sebab tak tahu asrama lelaki cemana).

So di KPM Ayer Molek ni:
  • Asrama perempuan dipanggil Kolej Kediaman Tun Teja.
  • Ada empat tingkat, takde lif.
  • Setiap tingkat ada dua pantry yang dilengkapi meja makan, kerusi, kipas, dan mesin air Coway nyah.
  • Ada microwave, water heater, dan toaster jugak.
  • Sekarang dah ada gym khas untuk perempuan tau kat asrama
  • Setiap bilik memuatkan empat pelajar.
  • Setiap pelajar akan dapat katil, meja & kerusi belajar, suis letrik, dan loker masing-masing.
Payung sikit gambar asrama perempuan hahahaha..
Gambar bilik yang full tu aku kebas kawan aku punya, Ain kalau tak salah. Thank you, Ain.
Part suis tu heaven. Takyah bergaduh dengan roommate nak caj handphone ke, laptop ke, sebab masing-masing dah ada plug sendiri. Tapi kalau roommate degil juga semua suis dia nak kebas, kau starlight la dahi dia dan cucuk la plug charger dalam lubang hidung dia. Kau jangan ingat benda camni tak jadi eh. Ada je spesis pembolot ni. Dah bagi suis sorang satu pun dia sibuk nak guna orang punya erghhh

Tapi pasal bilik iron tu kan, dulu ada la iron free disediakan tapi sebab ramai tak reti jaga, kemudahan iron free ni dah ditarik balik huhu. So kau bawak la iron sendiri dari rumah. 

4) SUASANA CANTIK DAN FASILITI PEMBELAJARAN TIP TOP
Rezeki kau, dik. Sekarang ni semua kelas dah berwajah baru. Tahun lepas masa akak belajar, kelas biasa-biasa je weh. Dinding bekas tapak kasut, kipas berpusing macam di hujung nyawa, lantai simen berlubang (aku tak tahu la student dulu-dulu tapak kaki tajam ke cemana). Tapi elok lepas aku habis belajar, KPMAM dah macam kena "puberty hit like a truck". Jeles sis, tau.

Semua kelas dah berlantai tiles woi. Kipas cantik. Pastu semua dah pasang aircond, skrin LCD dan projektor pulak. Dinding kelas pun dah cat baru ala-ala hipster. Koridor kelas tu pun semua pasang tiles halamak ai lawa gilos.
Gambar kelas yang dulu, masa kami memula masuk Julai 2015. Tengok la dinding belakang dengan lantai simen tu beshe-beshe je.
(Najwan kau buat apa tu? πŸ˜‚)
Gambar kelas yang sekarang, curi daripada IG rasmi KPM Ayer Molek lol.
Pergi la stalk @mppkpmam kalau nak tengok aktiviti-aktiviti yang ada di KPMAM ;)
Belum cerita kawasan makmal komputer yang dulu suram macam baru mati laki. Sekarang dinding pun dah warna-warni, siap pasang rumput plastik kat tengah-tengah laman situ. Sesuai untuk OOTD. Bilik kuliah yang dulu kerusi plastik buat sakit bontot tu pun, sekarang dah upgrade kerusi kusyen dah rupa panggung wayang, kau tau tak?
Kawasan depan makmal komputer. Sikit punya cantik rumput dia 😩
Kerusi bukan main empuk. Kenapa zaman kami dulu takde? πŸ˜’πŸ˜‚
Siap ada barbershop lagi kat asrama lelaki. Nak gunting rambut dah tak payah pergi ke bandar.
*** Gambar yang takde watermark aku tu semua kredit kepada Instagram MPP KPM Ayer Molek. Kalau kau dah baca blog ni sebelum ni tapi tak pernah nampak gambar ni, ketahuilah aku baru letak sebab baru jumpa lepas penat skrol IG @mppkpmam tu sampai ke bawah hahahah gigih πŸ˜‚

Tempat lepak masa tunggu kelas pun kemain cantik lagi. Astaka apa benda entah nama dia. Aku pun dah lupa sebab asyik panggil astakona, astakona lol. Tapi best sebab yang pasti semua upgrade yang dia buat di KPM Ayer Molek ni cantik buat penenang hati dan yang penting jenis instagrammable juga. Scenery dia sesuai buat spot ambil gambar OOTD ataupun gambar jemaah dengan member. Boleh collect kenangan manis gitu hahaha.
Gambar semester terakhir dengan kelas DBS5B. Berpisah juga kami selepas 2 tahun setengah together sobs :'(
Kami alu-alukan kedatangan anda ke KPM Ayer Molek~
***sorry la gambar tak clear sebab phone lama dah rosak dan semua gambar ori hilang. Yang ada ni pun aku save dari instagram sebab tu gambar pecah hahahaha

5) KURSUS YANG PELBAGAI DAN DIIKTIRAF OLEH MQA
Walaupun KPM ni tak ramai orang yang kenal, tapi kursus-kursus yang ditawarkan di sini semua berkualiti tau sebab dah diiktiraf oleh Malaysian Qualification Agency (MQA). Tak perlu bimbang dah terbazir masa belajar bertahun-tahun tapi rupanya diploma tak sah dan tak laku.

Lepas dah habis belajar di KPM, kau bebas nak sambung ijazah di mana-mana IPTA dan IPTSDan kalau perform setiap semester dapat anugerah Dekan, cerah juga peluang untuk lanjutkan pelajaran di luar negara. Guna biayaan MARA boleh, cari sponsor lain boleh, nak pergi guna duit sendiri pun boleh. Ternyata sijil diploma KPM ni diterimapakai bukan saja di dalam negara tapi juga luar negara. Jadi di manakah nikmat Tuhan yang kamu dustakan di KPM ni? πŸ‘€ (ayat over lol)

Alhamdulilah aku dulu berjaya kekalkan pointer 4.00 setiap semester. CGPA terakhir aku masa graduate pun 4.00. Maka layaklah disenaraikan sebagai pelajar yang boleh ke New Zealand bawah biayaan MARA. Ada beberapa nama universiti di New Zealand yang MARA dah shortlist siap-siap dan bagi untuk pelajar pilih. Aku pilih Auckland University of Technology (AUT) tapi tak ingat sebab apa haha. Lepas semua pelajar nyatakan pilihan masing-masing, MARA akan maklumkan la kepada setiap universiti dan pegawai bertugas tu akan hantar emel pengesahan kepada pelajar. Macam aku dapat emel kat bawah.
Result IELTS tu penting.
Kelebihan sambung di New Zealand, lebih cepat habis belajar sebab degree tu 2 tahun je. Tapi atas beberapa sebab tertentu, aku tak sambung pun permohonan tu. 2 kali I tak jadi pergi oversea hahaha

Ke mana aku pergi kalau tak sambung oversea?

Sis masuk Universiti Utara Malaysia

Soalan pasal "Graduan KPM boleh sambung IPTA ke tak?" ni famous ya. Merata orang DM dan komen benda sama padahal dah tulis atas ni dan di merata tempat dalam blog ni yang jawapannya BOLEH! Alah dah merata la kawan-kawan aku pergi UTM, UKM, UM, UiTM, etc. Aku pun dah cerita dengan terperinci lagi kisah aku mengembara ke Kedah dan kisah orientasi di UUM. Jemput la baca pengalaman saya ✌🏻
Nah bukti graduan KPM layak sambung masuk IPTA.
TAKE NOTE yang biayaan MARA ke luar negara tu bergantung pada keadaan semasa. Ada tahun-tahun yang dia tak tawarkan untuk ke luar negara dan buka untuk IPT tempatan je. Tengok bajet. Pelajar yang diberi tawaran tu pun yang dapat CGPA terlebih cemerlang yakni 3.90 ke atas saja. Kalau nak dapat tu kena usaha kekalkan pointer tinggi. Dan ia bukan biasiswa tapi pinjaman boleh ubah. Kalau grad dengan CGPA cemerlang, boleh la kurangkan nilai pinjaman kena bayar balik. Macam tu.
.
.
.
In total, KPM ni ada enam cawangan:
1) KPM Seri Iskandar, Perak
2) KPM Ayer Molek, Melaka
3) KPM Beranang, Selangor
4) KPM Bandar Melaka, Melaka
5) KPM Bandar Penawar, Johor
6) KPM Indera Mahkota, Pahang

Setiap KPM menawarkan kursus-kursus berlainan. Kalau nak tahu apa kursus yang ditawarkan oleh setiap KPM dan apa syarat kelayakan untuk setiap kursus, bolehlah layari laman web SPUPIM di sini:  >>KLIK SAYA<<

Penting tau website ni. Sebab maklumat bila pendaftaran dibuka/ditutup dan segala macam mak nenek informasi berkaitan pendaftaran ada kat situ. Jadi, sila la alert  dengan pengumuman yang ada kat situ kalau berminat nak masuk KPM :)

Atau google la website setiap KPM tu. Akak malas nak letak link. Taip ni pun pakai handphone je heeeeehh.

Cuma ada jugak le limitation KPM ni. Antaranya:
1) Program diploma yang ditawarkan kebanyakannya tertumpu kepada perniagaan (sebab MARA kan). Kalau kau rasa nak belajar medik, tak boleh minta masuk KPM le sebab memang takde.
2) Permohonan hanya dibuka kepada pemohon berketurunan Melayu dan Bumiputera sahaja (pun sebab MARA kan). Peraturan dia camtu. Nak buat macam mana.

Okey setakat tu je akak nak membebel. Tulis banyak-banyak pun, siapa nak baca? Dah la ni iklan tak berbayar. Tulis sebab bosan menganggur di rumah je sementara tunggu result untuk konvokesyen keluar hahaha. InsyaAllah pasni akak nak sambung degree. Doakan sis, ye adik-adik.

Kalau nak tahu lebih banyak lagi pasal pengalaman di KPM Ayer Molek ni, boleh la baca entri-entri lain di bawah: 
1) Kisah Hidup di KPM Ayer Molek (1): ORIENTASI
2) Kisah Hidup di KPM Ayer Molek (2): ASRAMA
3) Kisah Hidup di KPM Ayer Molek (3): KELAS

MASUK KPM TAU TAU TAU. AJAK LA MEMBER, JIRAN, PAKWE, MAKWE MASUK SEKALI KALAU KORANG DAH BERMINAT TU. SEBAB SEDIH DER KPM NI BANYAK KEBAIKAN TAPI STUDENT SELALU TAK RAMAI. INTAKE CUKUP-CUKUP MAKAN JE DAN TAK MERIAH SOBS.

Okay, that's all. Assalamualaikum. Bye.
SHARE 236 comments

Add your comment

  1. salam sis , elaun tu at the end kita kena bayar balk ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Klu berjaya tamatkan pengajian, tak perlu bayar balik elaun. Tp klu dibuang kolej @ berhenti separuh jalan, kena la bayar balik.

      So far takde lagi dengar elaun KPM dah ditukar jadi pinjaman. Doa je la dia kekal free sampai bebila haha

      Delete
  2. Berapa lama tempoh masa utk dploma..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Sekarang dah jadi 2 tahun.

      Setiap tahun ada 3 sem; 2 long-sem (4 bulan) dan 1 short-sem (3½ bulan). Lebih kurang gitu la :)

      Delete
    2. akak saya data kpm kuantan . barang apa je yang saya perla basa nanti?

      Delete
    3. ???? Soalan tak jelas, dik πŸ˜…

      Delete
    4. Kak
      Maksud 2 long-sem(4bulan)tu,1 sem(4 bulan ke)@ ²sem(4bulan)??

      Delete
    5. 2 long sem, setiap long sem tu 4 bulan

      Delete
  3. lepastu nak sambung degree camana pulak orang kata still boleh dapat bi
    asiswa kalau sambung degree

    ReplyDelete
    Replies
    1. Biasiswa Mara masa degree ke?

      Bergantung pd pencapaian pelajar masa diploma dan sama ada Mara ada buka tawaran biasiswa/tak. Klu ada, boleh apply sendiri dgn Mara. Klu takde, loan MARA je la ada kot

      Delete
  4. sis tolong balas dm saya dekat ig Thanks

    ReplyDelete
  5. salam kak nak tanya cuti sem ade tk ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Cuti semestinya ada. Tak perlu risau :)

      Delete
  6. Akak smbg degree dkt mana, sye dapat tpi jauh sgt dri rumah, kpm beranang, selangor dari taiping T-T

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak kelantan-melaka pun jauh jgk 12 jam perjalanan πŸ˜… InsyaAllah klu ada rezeki sambung degree di UUM. Klu tak, kita kerja je hehe

      Delete
    2. Hi, Kos apa ya? Saya baru nak mohon untuk tahun depan untuk kpmb . Saya dari taiping jgk πŸ˜†

      Delete
  7. Assalamualaikum kak, saya ada beberapa soalan :

    1) Semua hostel penempatan pelajar KPM perlu dibayar ke ataupun hanya KPM Ayer Molek sahaja yang percuma?

    2) Harga buku mahal ke sebab dalam panduan untuk pelajar baru cakap anggaran harga dalam RM600++?

    3) Ada kemudahan komputer tak untuk pelajar yang tiada laptop?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.

      1) Semua asrama di semua KPM adalah percuma

      2) Harga buku yg sebenar lebih murah. 600 tu anggaran utk backup kalau kena ada beli buku rujukan dr luar. Setakat ni biasanya bayar buku dlm <RM200+ je (DBS) & <RM250+ (DIA)

      3) Ada komputer public di library yg boleh diguna tp limited sbb ada 2 je. Makmal komputer ada tp biasanya dibuka utk kelas yg berkaitan ICT/online business

      Harap membantu :)

      Delete
  8. Assalam akak. Nak tanya, saya tak sempat nak mohon. Pastu buat semakam keputusan. Dia kata buat rayuan (sedangkan saya tak mohon). Pastu isi no i/c lepastu pilih bidang. Boleh ke macam tu ye? Kalau terima dia akan hantar surat ke eh? ☺

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. Maaf lambat. Tak pasti la dik. Rasanya rayuan tu utk yg dah mohon tp gagal. Klu yg baru nak memohon tp dah terlepas tarikh tutup, kena tunggu kot² Mara ada buat temuduga terbuka utk ambil pelajar tambahan. Tp ni bergantung la sama ada masih ada kekosongan ke tak dalam mana² kolej.

      Boleh juga call direct cawangan KPM dan tanya kot² ada kekosongan & boleh ke tak nak pergi walk-in interview. But again, semua bergantung pada kekosongan & keputusan Mara

      Delete
  9. Semua ka pelajar layak dapat elaun. Atau ikut pendapatan waris

    ReplyDelete
  10. Diploma akaun ambil masa berapa tahun

    ReplyDelete
    Replies
    1. Semua diploma KPM ambil masa dua tahun, dan semua pelajar akan terima elaun.

      Delete
  11. Assalamualaikum.. Saya nak tanya, makan minum kita tanggung sendiri, kan ? Hanya yuran pengajian dan yuran penginapan yang percuma, kan?

    ReplyDelete
  12. assalamualaikum kak. elaun tu die akn bg guna akuan bank rakyat je ke?or bole guna bank lain

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Kalau KPM Ayer Molek, hanya bank rakyat shj.

      Delete
  13. Assalamuaikum. Pakaian pelajar lelaki wajib long sleeve dan tie?boleh tak bawa kmputer dan printer sndri ke bilik hostel jika tak ada laptop?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Boleh long/short sleeve tapi mesti pakai tie. Printer sendiri boleh bawa, tapi komputer tak pasti pula. Nanti kat sana tanya la pihak pejabat asrama dulu cemana.

      Delete
  14. Assalamualaikum..Akak saya nak tanya kalau kita dah pengesahan penerimaan tawaran tu ada surat tawaran yang dihantar oleh pihak KPM yang kita dapat tak? Saya dapat KPM Seri Iskandar,Perak kena lapor diri 15/5 so lapor diri tu terus masuk lah? means masuk asrama terus ke? sebab takde pape makluman untuk bawa dokumen barang semua tu. Boleh tolong jelaskan tak? 😁

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Lepas lapor diri mmg akan terus masuk asrama.

      Surat tawaran ada di website spupim tempat semak tawaran tu. Klu dah sah terima tawaran & dah bayar yuran rm320 tu, ada satu box yg dia suruh tick. Nnt keluar la semua surat tawaran, borang & buku panduan utk pelajar download

      Delete
    2. saya dah buat bayaran dan dah sahkan sebelum 20/4 tapi tak keluar surat tawaran,borang semua tu. tadi saya check balik keluar pengesahan tawaran tu tarikh 18/4 bila saya tekan cetak tawaran dia keluar tarikh pengesahan saya 30/4. macam mana ye? sebab kena buat pengesahan tu sebelum 20/4 kalau dia tulis kemaskini lepas tarikh tu dikira tolak tawaran ke? maaf banyak bertanya πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»

      Delete
    3. Masa sahkan sebelum 20/4 tu, ada tak masukkan nombor resit & hantar di website tu? Sbb tu penanda kita terima tawaran ke tak. Lepas dah hantar nombor resit, dia akan keluar penyata "pengesahan terima tawaran" yg kita kena print sebagai bukti terima. Dan dokumen lain pun sepatutnya akan ada masa nak hantar nombor resit tu.

      Kalau tak hantar nombor resit tu & print surat sah terima tawaran sebelum 20/4 tu, baru dianggap tolak tawaran

      Delete
    4. ohh saya ada masukkan nombor resit & hantar kat website tu. pastu dia keluar penyata pengesahan tapi saya tak print kira tolak tawaran lah? masa saya masukkan nombor resit tu takde keluar dokumen semua tu.

      Delete
    5. Kalau dah hantar nombor resit & keluar penyata tu, maksudnya data pengesahan tu dah diterima UPIM so tak berlaku la tolak tawaran. Dia suruh print penyata tu sbb nak buat bukti in case apa² jadi je.

      Cuma peliknya, surat tawaran & dokumen lain memang patut ada sekali kat situ. Kenapa kes ni takde ya. Dokumen lain takpe sbb boleh minta dgn sesiapa cuma surat tawaran tu la penting sbb nama masing² πŸ˜…

      Delete
    6. tu lah yang saya pelik sebab dia suruh click kat kotak cetak tawaran tapi tak keluar pape,bagitau mak ingatkan ada surat. kiranya saya dah buat pengesahan sebelum 20/4 tu dah diterima UPIM. kalau saya tertekan kemaskini tarikh jadi tarikh harini tak effect ke macam tak dikira saya tolak tawaran ke? masa daftar tu ada mintak penyata tu ke?

      Delete
    7. This comment has been removed by the author.

      Delete
    8. tapi masa saya check tadi baru keluar dokumen surat tawaran semua tu. cuma tarikh pengesahan tu dia keluar tarikh harini + saya tak print penyata tu.effect apa-apa ke? maksudnya macam nama saya tak tersenarai masa daftar ke? maaf sangat-sangat sebab saya banyak bertanya πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»πŸ™πŸ»

      Delete
    9. Tak effect rasanya. Sbb mmg dah confirm hantar nombor resit & penyata tu pun mmg dah keluar. Dia dikira tolak tawaran klu tak bayar & tak hantar nombor resit sebelum tarikh tutup je.

      Masa daftar pun tak minta penyata tu rasanya. Boleh check dlm buku pendaftaran pelajar yg dia suruh download tu. Rasa takde pun dia nak penyata tu dlm senarai dokumen yg dia suruh bawa.

      Pasal tarikh tu, dia keluar kat mana? masa nak "cetak slip tawaran" tu ke?

      Delete
    10. tarikh 30/4 tu ke? akak kata kena download surat tawaran & dokumen kan? so saya bukak balik sebab 18/4 tarikh saya sahkan pengesahan tawaran tu tak keluar lepas tekan "cetak slip tawaran" tu. lepastu baru keluar.so saya download semua tu. kat bawah tu ada tulis "saya setuju" ke apa tah tapi setuju macam tu lah. saya tekan tu sebab tulis setuju.lepastu dia keluar balik "penyata penerimaan tawaran" balik tapi tarikh tukar jadi harini 30/4.

      Delete
  15. salam kak , dbs course ada fly ke oversea ke ? i mean under mara and mara tanggung ? ada peluang ke dbs nak sambung ke luar negara?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh je pergi oversea. Tp klu nak MARA tanggung, depends pd bajet MARA jgk. Klu ada rezeki, ada la dia buka tawaran ke oversea tp bukan under biasiswa. Now lebih kpd pinjaman boleh ubah & khas utk student yg grad dgn CGPA tertentu shj.

      Contoh tahun ni student yg grad CGPA 3.90 ke atas dapat offer ke New Zealand. Akak pun DBS. Grad 4.00 so Alhamdulillah dapat offer tu ✌

      Delete
    2. alhamdulilah tahniah kak !! kalau akak terima offer tu apa consequences dia? kena bayar separuh ke atau full ?

      Delete
    3. Dia tengok pointer masa grad rasanya. Ada la level pointer tu yg tentukan samada kita kena bayar full, separuh, atau free terus.

      Delete
  16. Salam kak..

    Firstly congrats sbb dpt offer ke NZ..

    Kedua nk tanya betul ke diploma 2 tahun saja.. bestnya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam.

      Pertamanya, terima kasih :)))

      Kedua, ye sekarang diploma KPM dah jadi dua tahun je. So student jimat masa belajar compare dgn diploma lain. (Jimat duit mara gak takyah bagi elaun lama-lama hahaha)

      Delete
  17. nak tanya matikan setem kat dokumen perjanjian tu macam mana? kan kena ada 3 salinan so tiga-tiga tu kena matikan setem atau satu je and just photostat dokumen tu? mak ayah boleh jadi penjamin ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Matikan setem kat Pejabat Hasil. Semua tiga salinan kena ada setem asing, takleh fotostat. Parents boleh jadi penjamin asal cukup syarat. Boleh refer dlm panduan isi perjanjian

      Delete
  18. A’salam akak, nak tanya. memang setiap cawangan kpm asrama lebih kurang sama seperti di gambar yg akak tunjuk ni ke? Bagaimana pula dengan toilet ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tu gambar asrama perempuan KPM Ayer Molek sahaja. Asrama lelaki lain sikit. Asrama KPM lain tak pasti la macam mana lol. Toilet jenis shower room bebanyak cam public toilet tu

      Delete
  19. Salam. Nak tanya belajar di kpm ni ada praktikal ka. Brp lama?.termasuk dlm 2 tahun tempuh tu ke?.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Takde praktikal. 2 tahun belajar sahaja.

      Delete
  20. Salam sis..nak tanya..setiap satu sem ada berapa bulan eh? taktau nk kira sem cemana..sbb nak bayar duit badan muafakat ni ha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak kira sem untuk??? Tak perlu kira kot. Muafakat utk sem 1 bayar je rm50. Nnt naik sem² baru, tunggu keluar list yuran lain baru bayar lagi rm30 setiap sem tu

      Delete
  21. Salam sis. Kalau nak mintak rayuan boleh ke? Maksud saya, nak tunggu upu dulu lepastu kalau tak berkenan baru mintak rayuan kpm balik. Boleh ke macam tu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tarikh rayuan dah lama tutup, dik. Esok dah daftar masuk kpm dah pun. Kalau pasni reject upu tp nak masuk kpm balik, kena tunggu intake January next year la

      Delete
  22. Assalam sis. Masa hri pendaftaran blh pkai tudung wrne bebas ke?

    ReplyDelete
  23. Assalam sis, saya mohon kpm tapi tidak berjaya. jadi buat rayuan, Alhmdulillah 18/5 intake. hrini dah 15/5 dah. menyempat kut sis nk siap semua keperluan. so, nnti dftr bawak surat tawarn dgn borang2 je la kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes bawa surat tawaran, semua borang yg dah lengkap & dokumen2 yg perlu. Ada checklist dlm buku pendaftaran pelajar tu kan, so klu dah cukup semua yg dia nak kat situ + barang keperluan asrama & kelas, you're good to go :)

      Delete
    2. orite sis, terima ksh 😍.. pasl bukak akaun bank an, die buleh je mane2 bank an? ikut syart yg die bagi. sye dpt dkt indra mhkota pahag tuh

      Delete
    3. Haah ikut bank yg dia suruh utk kpm indera mahkota la. Tak ingat pula diorang bank apa. Klu ayer molek, bank rakyat

      Delete
  24. assalam akak.sy baru tau psl kpm ni.slama ni sy cuma tunggu result upu utk ke ipta je.lepas sy xdpt tawaran ke ipta.sy trus lah tgk2 kolej yg lain.tuptup jumpa kpm ni.masalahnya permohonan dah tutup utk kmasukan julai.kalau sy nak daftar taun dpn punya intake guna spm 2017 boleh ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam, boleh takde masalah. Tarikh permohonan utk intake seterusnya biasa dibuka dlm november/disember so boleh la usha website upim mara nanti :)

      Delete
  25. yuran asrama dgn yuran sem kena bayar ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Asrama percuma. Takde yuran sem. Cuma yuran kolej saja setiap sem rm180 & duit buku. Lain² bayaran tertakluk perubahan semasa

      Delete
  26. Lulusan diploma kpm boleh layak mohon masuk upsi ke?Buat degree pendidikan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ya, diploma KPM diiktiraf MQA jadi lulusan KPM boleh memohon masuk ke semua universiti awam

      Delete
    2. Duit buku berapa ya kalau kos dbs

      Delete
  27. Kalau dah habis belajar macam mana nak sambung degree dekat ipta? Mohon kat mana?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mohon guna sistem UPU, mcm nak apply asasi/matrik lepas SPM dulu-dulu

      Delete
  28. Assalam Kak Nadzirah...saya nak tanya sepanjang 2 tahun belajar mmg boleh duduk asrama ker bila dah sem berikutnya kena duduk luar...tq akk.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Bergantung pada kekosongan asrama & keaktifan pelajar dlm aktiviti kolej. Klu kumpul cukup merit every sem, tinggi la peluang dapat asrama sampai habis belajar tu. Klu tak, maybe kena pindah luar.

      Delete
  29. Assalamualaikum Nadzirah , nak tanyalah , kalau lulusan sijil kolej komuniti layak tak iya sambung belajar disana KPM ? Mohon pencerahan dan pertolongan jwb iya ? ...hihihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Maaf ye lambat balas. Kemasukan KPM terbuka kepada semua warga melayu & bumiputera berumur max 35 tahun (kalau tak salah) asalkan keputusan SPM mengikut syarat kemasukan. My friend pun ada je keluar poli dan kolej komuniti lain sebelum masuk KPM dan skrg dah grad pun. Jadi takde masalah 😊

      Delete
  30. Thankyou soo much kak πŸ™†πŸ’“

    ReplyDelete
  31. Berapa kos sepnjg dua thun sis bljr bwh mara??trmsuk smua..kos sem...buku..and lain2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mine dulu 3 tahun sbb ikut modul lama sebelum dipendekkan jadi 2 tahun. Tp setiap sem sama je cuma bayar rm180 utk yuran kolej dan ±rm200 utk duit buku. Asrama free & utk duit makan dapat elaun MARA rm300 so jimat kat situ.

      Tp yg pasti kos 2 tahun di KPM tak semahal kos 2 tahun di ipta/ipts yg guna ptptn ☺

      Delete
  32. Assalamualaikum akak. Nak tanya, macam mana peluang pekerjaan dia bila dah habis belajar dekat kpm ni. Senang tak ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Peluang pekerjaan sama mcm kita ambil diploma di IPTA. Sijil kita laku sbb diiktiraf MQA jadi graduan boleh apply kerja di sektor awam dan swasta. Kawan akak ada yg kerja di company private, ada yg dapat kerja kerajaan guna SPA, ada yg buka bisnes sendiri. InsyaAllah klu rezeki, tak ke mana 😊

      Delete
  33. Salam sis. Kat kpm ni xde padang ke esp padang ragbi. Huhu hrp ade

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Kalau kpm ayer molek memang ada padang. In fact padang kita besar gila and team ragbi pun memang aktif. Tapi kpm lain tak sure la haha

      Delete
  34. Program apa yg ada HND di kpm seluruh malaysia?

    ReplyDelete
  35. Salam sis... Saya nak tanya program apa HND kat KPM???

    ReplyDelete
  36. Salam sis,nak tanya bila tarikh permohonan kita diterima dan mcm mana nak tahu diterima atau tidak?,dan bagaimana dgn kos pembelajarannya?tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Keputusan akan dihebahkan dalam beberapa minggu lepas tarikh tutup permohonan. Pelajar yg diterima masuk biasanya akan dapat SMS makluman dan emel. So boleh proceed dari situ.

      Utk kos, pelajar baru biasanya kena bayar yuran semester & duit pendaftaran dlm 300+ utk sem pertama. Sem kedua & seterusnya, selalunya rm180 setiap sem. Kos lain seperti yuran & asrama macam yg tulis kat atas, tak ada. Cuma buku & makan minum saja ditanggung sendiri.

      Delete
  37. salam kak nak tanya biasenya tarikh dapat keputusan permohonan kpm tu bila ek ? saya risaula sbb sy mmg nak masuk sgt kpm �� agak agak dapat tak kak? �� akak takde ig ke ape ke nak tanye direct senang sikit hehe. harap akak respond asap thankyou ��

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Dah dijawab dalam komen atas ni dik result keluar biasanya dlm beberapa minggu selepas tarikh tutup dan akan dihebahkan biasanya melalui SMS dan emel. Surat pun mungkin ada rasanya tp mcm lambat sikit. Tak ingat dah haha

      Delete
  38. n nak tanye biasenya keputusan tu dia bgthu melalui ape ye ? sms ke dia hantar surat? 😭

    ReplyDelete
  39. Assalamualaikum kak , saya nie x aktif sangat dlm sukan nie ..
    X pa ka kalau saya masuk KPM ?
    Adakah semua aktiviti sukan wajib sertai ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Siapa kata tak boleh masuk KPM kalau tak aktif sukan. Kita bukan kolej sukan pun haha 😌 Masuk kolej ni aktiviti sukan jatuh tahap sunat je. Kalau minat, masuk. Kalau tak nak, tak payah. Takde wajib/paksa cam kat sekolah dah kecuali kalau memang program wajib. Tapi kalau masuk pun lagi bagus boleh kumpul pengalaman & merit semua

      Delete
  40. Assalamulaikum kak..boleh terangkan pemakaian utuk pelajar perempuan Di kpm ? TqπŸ€—

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Utk etika pemakaian boleh rujuk entri di link ni bawah ni πŸ‘‡
      https://officialnasa28.blogspot.com/2016/05/soalan-lazim-faqs-pelajar-baru-tentang.html.

      Ada diceritakan serba sedikit tentang pakaian lelaki dan perempuan. Harap membantu 😊

      Delete
  41. Assalamualaikum nadzirah..anak acik ditawarkan ke kpm.air molek. Target nak dpt kpm beranang sbb dpn rumah je.apa pun syukur sbb diberi peluang unt bljr di kpm.Acik nak tanya, dlm kpm ni ada kemudahan kantin/kantin @ student kena beli mknn di luar kwsn kpm..kemudahan spt kedai ada x dlm kwsn kolej..hrp nadzirah dpt jelaskan serba sedikit ttg kolej kpm.air molek ni..t.ksh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Tahniah acik dan anak acik sbb berjaya dapat tawaran KPM. Jangan bimbang sbb di ayer molek semua kemudahan dah lengkap di dalam walaupun tak sehebat tempat lain. Kafe betul-betul depan asrama dan ada pelbagai kedai makan. Harga pun berpatutan jd tak perlu beli di luar pun. Ada kedai koperasi jgk yg jual barang keperluan harian, alat tulis semua. Kemudahan kedai dobi dan mesin ATM pun ada 😊

      Delete
    2. Biasanya yg duduk luar hostel, diorg menyewa kat mana..ada rumah sewa ke dekat2 situ..maaflah acik byk tanya pulak..mklumlah anak sulung & x sek sblm ni semua dlm area tmn perumahan ni je

      Delete
    3. Ada je kawasan perumahan dalam jarak beberapa minit dari kolej. Biasa pelajar lelaki yg menyewa ramai-ramai kat situ. Yg perempuan ramai di hostel hehe. Oh anak sulung. Mesti berat hati first time nak berpisah dari rumah ni πŸ˜…

      Delete
  42. Assalam...
    Berapa pointer CGPA untuk terus kekal di KpM.kata org 3.5

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. 3.50 tu rasanya minimum CGPA utk dapat anugerah dekan, bukan kekal di KPM. Kalau dapat bawah 3.00 pun takde la kena tendang ke apa. Boleh je repeat utk betulkan pointer πŸ˜…

      Delete
  43. As salam kak.. mggu dpn sy akn lapor diri di kpm bndr penawar.. nk tanya, laptop kena bawa sendiri ke? Hari raya diberi cuti berapa hari ye? Ke tkde cuti? TQ kak.. 😊

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Ye laptop klu dah ada, lebih baik bawa sendiri. Mudah nak buat kerja. Klu takde, boleh bawa kemudian. Psl cuti dan tarikh² penting lain, blh download kalendar akademik di website kolej masing². Ada tulis berapa hari cuti dan bila tu semua. Yg pasti, cuti tu ada. Sbb lecturer pun nak beraya πŸ˜‚

      Delete
  44. assalam, selamat berpuasa..nak ty, macam mana dgn pasaran kerja pelajar kpm lepas tamat belajar. luas tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Depending on course, CGPA dan attitude, InsyaAllah takde masalah pun nak sambung kerja lepas grad dari KPM. My friends pun ramai je dah kerja lepas konvo, ada di sektor awam dan ada di sektor swasta.

      Delete
  45. Assalam kak nak tanya. Saya dah mohon kpm tapi tak dapat. So saya buat rayuan. Soalannye, bile mara nak umum keputusan rayuan tu? Saya dah seach google tapi takde plak. Mohon jawab eh

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Keputusan rayuan boleh disemak mulai 15-21 Mei. Pendaftaran di KPM adalah pada 23 Mei. Harap membantu :)

      Delete
  46. Akak, mak tanya.
    Ada ke kes student kpm ayer molek pindah ke kpm beranang? Kalau ada, bagaimana prosesnya ya?
    Apa kelebihan dan bestnya antara kpm ayer molek dengan kpm beranang?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ada je kawan akak pindah dari ayer molek ke beranang. Kena buat surat permohonan dan nyatakan sebab kukuh kepada pengarah kolej kenapa nak pindah. Tapi tak pasti sama ada masuk boleh terus pindah atau kena complete certain sem dulu di ayer molek baru boleh mohon. Ikut keadaan semasa dan budi bicara pengarah. Kalau lulus, pengarah akan transfer file kita dari ayer molek ke beranang dan boleh la pindah.

      Personally ayer molek better (bagi akak la) sbb semua kemudahan lengkap di satu tempat. Asrama, kafe, surau, dan kawasan kelas semua dekat. Beranang ni asrama jauh sikit dan kafe pun beroperasi waktu tertentu je. Waktu lain, kena keluar beli kedai luar. Tapi boleh tanya pendapat orang lain jgk sbb akak maybe bias sikit sbb student ayer molek hehe

      Delete
  47. Sis printer boleh bawa ke dekat kpm ayer molek

    ReplyDelete
  48. As salam nadzirah, mkcik nk tanya.. Kt kpm ni lecture dlm bm ke bi. Ank mkcik lemah dlm bi.. Takut dia tk paham nnti.. Tkasih

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Lecture dwibahasa bagi sesetengah kelas tp kelas subjek English mmg semua BI la. Student yg tak faham blh je follow up dgn lecturer lepas waktu kelas. Lecturer akan tolong 😊

      Delete
  49. Assslamualaikum nadzirah,anak akk sekarang diploma perakaunan di kpm bandar penawar,sebelum ni dia dpt tawaran ke matriks tangkak,dpt juga ke uitam segamat kedua2 dalam jurusan perakaunan tpi dia tolak,malahan ipg buka utk rayuan tapi dia tak nak katanya...mungkin hatinya Allah dah aturkan ke kpm,sebagai parents akk dn suami turutkn saja.Dia berhajat selepas habis diploma di kpm nti dia ingin menyambung ijazah pendidikan perakaunan di uum,akk nk tanya untuk course accounting ni ada tak mara taja ke oversea

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Ye bergantung pd keadaan semasa, MARA ada buka tawaran utk sambung ke luar negara, biasanya New Zealand atau Australia. Tapi atas dasar pinjaman boleh ubah, bukan biasiswa dan biasanya tawaran dibuka kpd pelajar yg maintain pointer 3.95 ke atas, lebih cerah peluang kalau maintain 4.0 setiap sem. Tapi tu la ambilan ke luar negara tak semestinya dibuka setiap tahun dan jumlah pelajar dari setiap KPM yg terpilih tu terhad je

      Delete
  50. Assalamualaikum,saya sudah menyambung belajar ke politeknik pada sesi jun 2019.Bolehkah saya memohon untuk belajar di KPM Ayer Molek?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Rasanya tiada masalah asalkan mohon masa sesi pengambilan pelajar baru dibuka tp mungkin perlu keluar dulu dari institusi sedia ada sebelum memohon. Boleh hubungi pihak BPT MARA utk maklumat lanjut sbb sy pun kurang arif πŸ˜…

      Delete
  51. Assalamualaikum , saya nk war war kan kepada semua yang baca .. jika berminat untuk sambung belajar di KPM , Mara akan buka pemohonan bagi sesi October/DecemberπŸ‘ŒπŸ» Harap dapat sambutan ya

    ReplyDelete
  52. Assalamualaikum saya nak tanya dokumen perjanjian yang kena matikan setem tu apa ye?sebab dekat buku pendaftaran dia x bagi detail pon

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam.

      Dokumen perjanjian basically adalah surat angkat sumpah antara pelajar dan pihak MARA sepanjang belajar di KPM. Dokumen tu dan panduan nak isi ada berasingan dlm list dokumen yg perlu download dan print. Sepatutnya boleh jumpa dlm page yg sama pelajar download buku pendaftaran tu. Dokumen tu nanti perlu buat 2 atau 3 salinan (sorry lupa) dan semua perlu dicop bernilai rm10 setiap satu di Lembaga Hasil utk matikan setem

      Delete
  53. Assalamualaikum kak, kalau masuk KPM ni, blazer wajib ada ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Tak wajib pun kecuali kalau masuk MPP dan badan kesatuan pelajar lain. Tapi kalau ada pun elok juga. Boleh pakai masa buat presentation.

      Delete
  54. Assalamualaikum kak, kalau masuk KPM ni, setiap bilik ada tandas sendiri ke? ke lain?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Tandas di luar ye kongsi beramai-ramai. Dalam entri FAQ tu ada jawab banyak persoalan ramai sebelum ni so boleh refer kat sini https://officialnasa28.blogspot.my/2016/05/soalan-lazim-faqs-pelajar-baru-tentang.html

      Delete
  55. Assalamualikum kak. Biasanya sekurang-kurangnya berapa result spm dia terima? And utk tahun ni bila dia buka utk pelajar bru?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Subjek yg biasanya diambil kira utk semua course adalah lulus BM, BI, dan Matematik. Tp lain course lain syarat penuh dia so boleh check sendiri kat website ni πŸ‘‰ http://apponline.mara.gov.my/upimonline/syaratKPM.html

      Kalau tak salah, permohonan akan start buka some time sebelum result SPM keluar.

      Delete
    2. Oh permohonan utk intake June 2020 dah dibuka mulai 27 Februari sampai 1 April 2020 ya. Dah boleh mohon start harini 😊

      Delete
  56. Salam..kalau ambik course Diploma in Business Studies nanti nak sambung degree boleh apply course apa yer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Banyak cabang boleh pilih. My friends ada ambil Business Admin, Marketing, Human Resource, Logistics, Finance, etc. Akak sendiri DBS and now sambung International Business :)

      Delete
  57. Assalamualaikum...saya ada apply kpm ni untk pengajian diolma...tapi saya tak pasti sama ade syarat untk subjek bahasa inggeris spm dia nk atleast c or D...tapi saya dh baca kat website kpm...dia kata nak atleast D...cuma nnti kene join program intensif bahasa inggeris...betul ke??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Ye gred minimum untuk Bahasa Inggeris memang D dan kena masuk program intensif selama 2 bulan untuk improve Bahasa Inggeris tu. Tapi kena dapat at least gred C dan ke atas lepas exam dalam program tu baru boleh mohon masuk KPM.

      Delete
  58. Assalam..jika gunakan Dip in Accountancy KPM utk apply buat Adv Dip in Acc di UitM, berapa banyak transfer credit yang boleh dilakukan. Mungkin kak boleh sharekan melalui pengalaman kawan kak atau info yang kak tahu. Dlm kes UUM, transfer creditnya cecah boleh jimat 2 semester ke kak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Sorry tak sure pula pasal UiTM tu sbb tak pernah dengar pula psl Adv Dip. My friends yg sambung kat situ masuk degree and tu pun UiTM tak bagi diorg transfer kredit.

      Kat UUM my friends yg sambung Degree in Acc boleh transfer kredit up sampai 12-13 subjek. Jadi ada kemungkinan la boleh jimat 2 semester (asalkan subjek kat KPM tu semua lulus dgn gred B ke atas).

      Kisah full pasal transfer kredit dari KPM ke UUM boleh baca kat sini:
      https://officialnasa28.blogspot.com/2020/01/prosedur-transfer-kredit-di-uum.html

      Delete
  59. Assalamualaikum kak.....boleh x nak pm akak dalam ig????......saya banyak persoalan dgn kpm ni.....thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. DM je dik. Orang lain pun biasa terjah gitu je hahaha

      Delete
  60. Kriteria pemilihan mengambilkira pendapatan keluarga ke kak atau hanya melihat pada keputusan SPM. Ibu dan ayah saya bekerja dan jumlah pendapatan mereka mungkin menyukarkan peluang saya. Minta komen kak





    ReplyDelete
    Replies
    1. Dia tengok dua² jugak tp mostly lebih kepada result kot. Sebab my friends pun ramai je yg dua² parents kerja dan mereka boleh je dapat offer.

      Delete
  61. hai kak saya nak tnya, first, exam kpm ni susah tak? lepas tu akak dpt offer oversea kan? akak tak accept ke,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Exam dia standard mcm exam IPTA lain. Ada subjek killer, ada subjek mudah score. Ye dapat je tawaran oversea tu tp mak sakit & ada masalah kewangan sbb tu tak pergi. Lagipun dia pinjaman boleh ubah, bukan full scholarship.

      Delete
  62. Salam. Saya berminat kos Science Computer di Baranang. Dlm iklan ada tp bila nak keyin pengambilan tahun 2020 dlm sistem tiada. Call KPM Beranang dan dimaklumkan kos tu tak dapat MQA. Masalahnya apa berlaku kepada bekas pelajar sebelum ini yang ambil kos berkenaan....TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Sy dah tanya student Beranang yang tengah study dlm course tu. Course tu memang ada sijil MQA. Cuma tahun lepas didapati ada pembetulan perlu dibuat dlm documentation sijil tu sbb tu sijil tu ditarik semula dan intake utk course tu tak dibuka sem ni. Lepas sijil MQA yg baru dikeluarkan barulah permohonan utk Computer Science akan dibuka semula. Jadi bekas pelajar sebelum ni dan current students takde masalah apa-apa pun.

      Dan dalam iklan KPM, setiap course ada kod sijil MQA masing-masing so boleh check nombor kod sijil tu di website MQA. DCS pun ada kod tu cuma buat masa ni sebab sijil baru belum dapat lagi, dia di bawah status "Provisional Accreditation". Boleh check di website www2.mqa.gov.my/pasp/

      Harap info ni berguna huhu~

      Delete
  63. Assalammualaikum akak saya ambik perniagaan&agama akak Rasa sesuai DBS atau DHI p/s results saya paling tengah b

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. DHI tu course Halal Industry ke? Klu ikut syarat KPM, keutamaan diberi kpd pelajar yg ambil & dapat gred bagus dlm Sains Tulen. Tp klu adik betul² minat, boleh je apply.

      DBS dia cover topik bisnes dgn lebih general & overall takde la susah sangat. Lepas grad ada banyak pilihan course utk sambung degree. Tp pilihan course ni sangat depends atas diri sendiri. Pilih yg mana adik rasa boleh carry sbb yg orang cakap bagus tu belum tentu bagus utk kita kan ☺

      Delete
  64. assalamualaikum kak, saya ni baru habis spm dan alhamdulillah result ok kredit semua. at first saya memang dah target nak masuk kpm (DIA) tapi tak tahu kenapa ramai suruh masuk uitm. so bagi akak uitm ke kpm yang bagus? saya dalam dilemma ni. tapi dua dua saya dah mohon dah. harap jwpn akak dapat kurangkan sakit kepala saya pikir nak sambung study mana... thank you in advance

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Diorang suruh masuk UiTM sbb tak pernah dengar pasal KPM la tuuu 😏 hahaha. Tp awak tanya ni di blog alumni KPM yg cerita pasal kelebihan KPM so obviously akak akan biased dan kata better masuk KPM. Sebab kelebihan² KPM pun dah tersenarai di atas. Klu masuk UiTM, maybe kena ambil PTPTN klu tak dapat biasiswa so takut bertambah pula hutang kan. Tp pasal lanjutkan pelajaran ni dengar pendapat orang boleh tp tak semestinya kena ikut. Dia bergantung pd adik sndiri nak pergi tempat mana & ambil course mana yg sesuai dgn kemampuan diri sendiri 😌

      Delete
  65. Assalamualaikum Kak. Alamak baca entry akak ni tergelak saya. Sayang betul akak dgn kpm ni. Alhamdulillah sy sebenarnya mmg cari maklumat tntg kpm ni, untung dpt jumpa blog ni. Lega bila akak ckp semua course dh diiktiraf mqa. Cadang nk mohon dip. English communication. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Terima kasih sbb sudi baca haha. Harap-harap info dalam ni berguna utk adik semua. Semoga berjaya ya :D

      Delete
  66. asslm nadirah, akk nk tanya kalu result spm semua kredit kecuali mathmod n admath lulus saja bole sambung dip kpm kan...slps tu kalu nk sambung degree bole ke, @ perlu repeat paper math. sbb aritu dh ade isi bole ke isi semula kalu nk tukar kursus.# utk ank sy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Klu tak fail, rasanya repeat tu optional sahaja so boleh pilih nak repeat atau tak. Tapi klu repeat utk baiki gred pun boleh sbb masa apply UPU untuk degree, dia ambil kira result SPM jgk. Klu keputusan repeat tu lebih baik, mungkin blh membantu dapatkan course degree yg nak apply tu. Tp pasal tukar kursus tu tak pasti la pula. Boleh je cuba kot πŸ˜…

      Delete
  67. Salam kak, kalau kita mohon 3 kpm yang berlainan, boleh ke kita dapat semua tawaran tu atau mara hanya bagi satu tawaran kpm sahaja?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Rasanya MARA hanya bagi satu tawaran based on pilihan paling atas yg dipilih. Klu pilihan pertama takde kekosongan, maybe dia bagi tawaran utk pilihan kedua @ seterusnya. Tengok kekosongan dan kelayakan.

      Delete
  68. Assalamualaikum. Untuk diploma yang code tiada ditulis MQA seperti networking...adakah course ini masih tiada MQA ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Ada je kod tersebut untuk Networking? AL0067. Dalam poster iklan KPM yg senaraikan course yg ditawarkan memang ada semua kod MQA. Setakat ni course yg sy tahu belum keluar sijil MQA yg baru cuma diploma Computer Science je.

      Delete
  69. assalammualaikum ,kalau kite dah mohon upu boleh ke mohon sekali KPM nie? ada ape2 effect ke nnti ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. UPU dan UPIM MARA under 2 sistem berbeza so boleh je mohon dua-dua pada masa sama.

      Delete
  70. ASSALAMMUALAIKUM KAK, APA BEZA KPTM DAN KPM ? FULLY MARA KE CAMNE ..SAYA KURANG FAHAM

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Dua² under MARA tapi bezanya KPM yuran pengajian & asrama percuma sbb fully ditanggung oleh MARA. KPTM kena ambil loan MARA atau PTPTN kot

      Delete
  71. Assalamualaikum kak, saya semua kredit tapi math fail boleh ke masuk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Syarat minimum utk most course maths kena D & kalau utk course related dgn account, computer, & logistik, maths kena kredit.

      Delete
    2. Kiranya kalau saya apply pon mmg tak dapat ke?

      Delete
    3. Boleh apply tp kelulusan mungkin tipis. Maklumat lanjut boleh tanya pihak BPT MARA macam mana sbb depends atas mereka punya keputusan.

      Delete
  72. mcm mana nak tahu kita dpt ke tak tawaran ni? by surat ke,email ke or kene cek dekat online sendiri?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Boleh check online di website SPUPIM. Biasanya akan dapat SMS from MARA jugak. Surat rasanya ada jgk tp maybe sampai lambat sikit dpd online dan SMS

      Delete
  73. Assalam sis nak tanya bila tarikh keputusan spupim tu ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Dekat gambar iklan MARA kat atas tu dah tulis result boleh check 20 April sampai 7 Mei 2020

      Delete
  74. Salam kak,saya cek laman web kpm tadi dan saya dapat kenyataan 'kuota sudah penuh'.Saya tak tau saya dapat atau tak. Kalau saya tak dapat, kenapa tak ada borang rayuan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Kuota penuh rasanya pelajar layak tapi tak dapat sbb takde tempat kosong dah. Tp tak sure pula pasal borang rayuan tu. Try check balik mana tahu tadi dia buka lambat ke

      Delete
    2. Dah cek banyak kali tapi tetap sama, agak agak ada peluang tak nak daftar masuk kpm ni

      Delete
    3. Dah buat permohonan bila nak tau permohonan dapat tak?

      Delete
    4. @Anon: Rayuan utk course yg sama tak boleh sbb kuota penuh dan takde kosong tu. Tp klu utk rayuan course lain, tak tahu la mcm mana. Sistem baru ni tak sama mcm kami dulu so tak arif sangat pasal ni. Better tanya BPT Mara terus

      @Unknown: So far diberitahu tarikh tamat rayuan 31 Mei je. Takde maklum lagi bila result. Kena alert dgn website UPIM

      Delete
    5. Jadi sekarang saya kena buat apa? Saya nak sangat masuk kpm ni

      Delete
    6. Assalam bila nak tau keputusan rayuan

      Delete
    7. @Anon: Akak boleh nasihat call BPT MARA atau KPM sendiri je dik sbb memang akak pun tak tahu. Sorry.

      @Unknown: Wassalam dah tulis atas tu so far tak bagitau lagi bila boleh check keputusan. CUma bagitahu tarikh tutup je. Do read :)

      Delete
    8. Terima kasih✌️

      Delete
  75. Assalamualaikum.Belajar DHI boleh sambung ijazah ke luar negara tak? Apa perbezaan belajar DHI di KPM dengan di Uitm ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Klu pergi sendiri, depends pada senarai course universiti luar negara la. Tapi klu nak pergi under MARA, tengok senarai universiti yang MARA luluskan ada ke tak course yg sesuai dengan DHI, CGPA masa grad KPM tinggi, dan MARA ada buka peluang ke oversea ke tak. Klu cukup syarat, boleh je pergi.

      Silibus KPM dan uitm tak sama. Perbezaan lain, uitm takde yuran, asrama, dan elaun free haha

      Delete
  76. Assalamualaikum akak ! Saya baru buat semakan tadi , alhamdulillah saya dpt kpm sri iskandar in bussiness information technology ..tapi saya pun masih dlm dilema nk tunggu keputusan upu ..btw course saya ni ada mqa ke kak?

    Dengar la luahan saya ni kak , saya main mintak je kpm ni sebab kaunselor kata ok kpm ni walaupun saya tak pernah terfikir nk sambung course berkaitan business sebab saya pelajar sains tulen(tapi result spm tak gempak pun huhu) tapi lepas baca byk blog pasal benefit kpm ni saya rse mcm nk teruskan pulak..sebab saya baca ramai org kata dulu menyesal sebab tak tau or tolak kpm ni..saya tak nak la menyesal pulak kan..tapi saya takut kekurangan minat ni membuatkan saya tak boleh go on kemudian hari..act. saya pun x tau saya minat apaaaa😭😭ya Allah sedihnya hiduppp...ok kak tu je..saya cuma nk luahkan je perasaan saya ni sebab takde tempat dh nk diluahkan..thanks sekiranya akak sudi membaca ..kalau ada tips utk org tak de confident mcm saya ni..saya senang hati mendegar..thanks akak😊❤

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Tahniah dapat offer KPM. Macam dah tulis kat atas, semua course di KPM ada MQA (bezanya Full atau Provisional Accreditation je). Boleh check sendiri kod course tu di website MQA.

      Try google lebih lanjut psl skop pembelajaran kos tu, apa skill yg akan dapat & bidang kerja yg boleh apply lepas grad. Klu rasa boleh adapt & carry, teruskan. My friends ada je yg sains tulen masuk bisnes & boleh je carry. Minat ni boleh je datang dgn sendiri lepas kita start belajar tp tu la lain orang, lain kemampuan so kita tak boleh nak compare sangat. Apa yg baik utk orang tak semestinya baik utk kita. Klu rasa tak boleh carry, elok pilih kos lain yg lebih sesuai dgn jiwa sendiri.

      Klu ada apply UPU, fikir masak-masak sama ada nak tunggu UPU atau nak teruskan dgn KPM. Sbb satu, lepas reject offer KPM nanti takleh patah balik dah. Kena tunggu next intake baru boleh apply KPM semula. Duit pendaftaran pun burn dan takleh refund. Kedua, kesian kat orang lain yg betul-betul nak KPM tp tak dapat offer sbb kuota dah penuh. So klu rasa taknak KPM, reject awal-awal supaya mereka ada kekosongan utk buat rayuan. Tu je la yg mampu nasihat huhu. Semoga berguna :)

      Delete
  77. Assalamualaikum, boleh saya tanya. Adakah pelajar baru perlu buat medical check up masa mula mula nak masuk?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Ya pelajar kena buat medical checkup sebelum masuk. Boleh buat di klinik kerajaan atau swasta. Tp kos tanggungan sendiri la haha

      Delete
  78. Akak..nak tanya..kpm ni bebas ke ..means kalau habis class tu , kalau rumah dkt boleh balik ke? Hujung minggu free ke ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau memang menyewa luar kolej atau duduk rumah sendiri boleh la ulang-alik. Tapi kalau duduk asrama, ada curfew kena balik sebelum waktu tertentu. Kalau macam KPM Ayer Molek pakai sistem scan kad matrik sebelum keluar so siapa balik lambat, nama akan jadi merah. Hujung minggu kalau takde aktiviti kolej yg wajib, boleh je balik

      Delete
  79. Salam, betul ke intern dah takde utk sesetengah course mcm course yg duration 2 tahun?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Nak kata sesetengah, rasanya sekarang memang semua course dah takde intern. Tapi tak tahu la klu yg masih 2 tahun setengah tu masih ada intern ke tak.

      Delete
  80. Salam kak,alhamdullilah saya dapat kpm ayer molek,saya just nak tanya kalau baru masuk tu kita dah boleh masuk asrama ka atau belajar dulu baru boleh mohon asrama?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Sebagai alumni ayer molek, akak ucapkan tahniah ye dik hehe. Utk pelajar baru sem 1, mereka semua akan ditempatkan di asrama. Bila dah masuk sem 2 dan seterusnya baru kena mohon.

      Delete
  81. As salam..nk tnye ni..bole x student baru YG DH berkahwin,prefer utk tinggal luar Dr hostel,maksud sy ulang alik dr rumah ke kolej

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setakat ni pelajar baru sem 1 memang duduk di asrama. Tp klu ada sebab kukuh nak tinggal di luar, boleh mohon kpd pihak admin kolej.

      Delete
  82. Salam kk saya dh cek permohonan ke KPM tapi X Lulus mungkin BM(D) dan bi(E) x kredit..tapi kpm ada suruh buat rayuan. Nk tya akk saya dh buat rayuan klu nk semak mcm mana ye..nk tahu klu rayuan Kita Tu dpt ke X nnti..saya berminat utk bljr ke KPM,

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dah tulis kat atas dan kat komen lain ya. Setakat ni cuma tarikh tutup rayuan je yg baru diberitahu. Tarikh semakan belum tahu lagi. Tp nanti akan check sama je di website UPIM mcm masa check keputusan permohonan dulu. Tunggu MARA bagi hebahan tarikh je

      Delete
  83. Assalam kak, Kat KPM Ayer Molek ni ad tempat utk main sukan tak ? Mcm padang atau tempat tertutup utk main ping pong atau badminton contohnya

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wassalam. Ye Aymo ada padang ragbi & bola sepak yg seluas alam kat pedalaman ni haha. Court badminton & meja ping pong pun ada

      Delete
  84. Assalamualaikum kak,saya ada buat rayuan dan saya dapat dip landscape and horticulture.tpi bole ke saya nak tukar course sebab saya ingatkan course yg saya dapat tu sama je dengan course landscape architecture.rupanya saya silap :(,saya nak sangat masuk kpm tapi tersalah pilih course pulak,jadi saya skrg dlm dilema,adakah saya nak teruskan kpm dengan course yg saya tak berapa minat ataupon tunggu keputusan upu,kalau akak,apa yg akak akan lakukan huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumsalam. Course dah tak boleh tukar lepas dapat keputusan. Dan tak pasti jgk sama ada boleh tukar ke tak lepas masuk. Kalau rasa tak boleh carry dan upu lagi better, baik tunggu upu. Tp klu dah reject kpm tahun ni, dah tak boleh mohinmohon semula dah. Kena tunggu next intake

      Delete
  85. Permohonan untuk intake oktober 2020 bila ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oktober short sem so tak pasti ada ambik student baru ke tak masa tu. Biasanya intake next batch tu dia ambik utk sem Januari. Yg tu permohonan start antara bulan Oktober dgn November

      Delete
  86. Assalam.. Anak makcik dapat tawaran kpm course DBF di kpm bandar melaka.. Byk sgt kata2 yg buatkan makcik risau.. Cthnya, pointer kena tnggi 3.5 ke atas baru blh apply degree.. Tak blh transfer credit & yg paling sadis ada yg persoalkan tentang MQA.. ada tak sikit banyak kata2 nasihat utk legakan hati makcik.. Thanks yaa

    ReplyDelete
  87. Assalamualaikum.
    Boleh tak mohon secara walk in?

    ReplyDelete

Sebarang komen akan dinilai dahulu sebelum diterbitkan. Harap bersabar tunggu balasan saya 😘

Your comments will be moderated first before it is published. Kindly wait for my reply till then 😘

Thank you for reading ❤

© NaSa · THEME BY WATDESIGNEXPRESS